Enchiladas

Een Mexicaanse publiekslieveling: enchilada’s! Deze maistortilla’s met vulling uit de oven zijn een gegarandeerde hit bij de hele familie. En enchilada’s maken is ook nog eens heel gemakkelijk.

Hoe maak je enchiladas?
Hoe maak je enchiladas?

Hoe maak je enchiladas?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g zoete aardappel
  • 2 el (arachide)olie
  • 100 g cheddar aan stuk
  • 3 bosuien
  • 1/2 jalapeñopeper
  • 500 g kidneybonen chili in zak
  • 8 wraps
  • 15 g verse koriander
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van 1 cm (brunoise). Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappel 8 min. op middelhoog vuur. Rasp ondertussen de cheddar en snijd de bosui in ringen.
  2. Snijd het steeltje van de jalapeñopeper. Halveer de peper in de lengte, verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Voeg de kidneybonenchili, bosui en de peper toe en verwarm 1 min. Breng eventueel op smaak met zout.
  3. Vet de ovenschaal in. Verdeel het mengsel over de wraps, rol op en leg ze in de ovenschaal. Strooi de kaas erover en bak ca. 15 min. in de oven.
  4. Snijd ondertussen de koriander grof. Bestrooi de enchilada’s met de koriander.

Wat zijn enchilada’s?

Enchilada’s zijn maistortilla’s die je vult met kip, kalkoen of rund. Je kunt ook kiezen voor een vega-alternatief zoals bonen, pulled oats of vega-kipstuckjes. De tortilla’s rol je op en overgiet je met een simpele tomatensaus of ‘mole' (een kruidige, typisch Mexicaanse saus die veel varianten kent). Tot slot kun je er nog wat room en/of kaas overheen doen en het geheel gratineren in de oven.

Enchiladas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt enchilada’s goed afgedekt 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm ze in ca. 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C. Enchilada’s invriezen is niet handig, omdat de tortilla dan papperig wordt na het ontdooien. Bewaar de tortilla’s dus liever apart van de vulling in de vriezer, beiden in een goed afgesloten bak of zak.