Enchiladas
Enchiladas

Enchiladas

Een Mexicaanse publiekslieveling: enchilada’s! Deze maistortilla’s met vulling uit de oven zijn een gegarandeerde hit bij de hele familie. En enchilada’s maken is ook nog eens heel gemakkelijk.

Enchiladas recepten

Enchilada's maken: zo doe je dat
Enchilada's maken: zo doe je dat

Enchilada's maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 16 porties
  • 1 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 scharrelkipfilets
  • ½ zoete ui
  • 50 g feta
  • 300 g La Morena red enchilada sauce in pot
  • 3 el zonnebloemolie
  • 16 La Morena maistortillawraps
  • 150 ml La Morena Mexican green salsa
  • 125 g crème fraîche
  • 1 el jalapeñopeper in pot
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (30 x 40 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Zet tijdens het voorverwarmen de ovenschaal al in de oven.
  2. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Halveer de kipfilets in de lengte en kook de kip in ca. 10 min. zachtjes gaar (pocheren). Houd tijdens het pocheren de bouillon tegen de kook aan. Neem de kip uit de pan en pluk het vlees met 2 vorken in stukjes. Breng op smaak met peper en zout. De bouillon gebruik je in dit recept niet, maar kun je prima gebruiken als basis voor een soep.
  3. Snijd ondertussen de ui in dunne ringen, doe in een kommetje en schenk er kokend water over. Laat staan tot gebruik. Verkruimel de feta. Verwarm de enchiladasaus op laag vuur.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak een tortilla 10 sec. per kant. Laat uitlekken op keukenpapier en leg de kip erop. Vouw dubbel en zet in de ovenschaal in de oven. Maak zo de rest van de enchilada’s. Neem de schaal uit de oven en verdeel er de enchiladasaus en groene salsa in 2 aparte banen in de lengte overheen. Laat de uien uitlekken. Roer de crème fraîche los met 2 ½ el water (per 16 stuks) zodat hij meer vloeibaar wordt. Breng hem op smaak met peper en eventueel zout en druppel hem met zigzaggende bewegingen over de enchilada’s. Verdeel de feta over de scheidslijn van de groene en rode salsabaan, zodat je als je tussen je wimpers doorkijkt, de vlag van Mexico ziet ontstaan. Bestrooi het midden met de uiringen en jalapeño’s. Serveer direct.
Wat zijn enchilada’s?
Wat zijn enchilada’s?

Wat zijn enchilada’s?

Enchilada’s zijn maistortilla’s die je vult met kip, kalkoen of rund. Je kunt ook kiezen voor een vega-alternatief zoals bonen, pulled oats of vega-kipstuckjes. De tortilla’s rol je op en overgiet je met een simpele tomatensaus of ‘mole' (een kruidige, typisch Mexicaanse saus die veel varianten kent). Tot slot kun je er nog wat room en/of kaas overheen doen en het geheel gratineren in de oven.

Enchiladas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt enchilada’s goed afgedekt 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm ze in ca. 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C. Enchilada’s invriezen is niet handig, omdat de tortilla dan papperig wordt na het ontdooien. Bewaar de tortilla’s dus liever apart van de vulling in de vriezer, beiden in een goed afgesloten bak of zak.

Enchiladas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Enchiladas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?