Chipolatapudding

hollands
nagerecht
4 personen
3
33
Advertentie
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 4 dl melk
- 50 g lange vingers (koek)
- 50 g blanke rozijnen
- ½ dl marasquin (slijter)
- ½ bakje bigarreaux (a 100 g)
- 6 blaadjes witte gelatine
- 3 eierdooiers
- 100 g suiker
- 250 ml slagroom
- 2 theelepels olie om in te vetten
Keukenspullen
- puddingvormpjes inhoud ca. 2 1/2 dl
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- Vanillestokje opensnijden. In pan melk met vanillestokje verwarmen en ca. 20 minuten zachtjes laten trekken. Boven kom lange vingers in stukjes breken. Rozijnen toevoegen en geheel besprenkelen met marasquin. Bigarreaux in kleine stukjes snijden. Puddingvormpjes dun invetten met olie. In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten weken. In kom eierdooiers met 75 g suiker schuimig kloppen. Vanillestokje uit melk verwijderen. Beetje melk door dooiermengsel roeren en dan dooiermengsel al roerend aan warme melk toevoegen. Geheel al roerend verwarmen tot gebonden vla ontstaat. Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in hete vla oplossen. Vla laten afkoelen tot geheel geleiachtig wordt. In kom slagroom met rest van suiker stijf kloppen. 3/4 Deel van slagroom door vla spatelen. Lange vingers en rozijnen met marasquin en bigarreaux er luchtig door scheppen. Mengsel overdoen in puddingvormpjes en bovenkant gladstrijken. Puddinkjes in koelkast in ca. 1 1/2 uur laten opstijven. Rest van slagroom overdoen in spuitzak en tot gebruik in koelkast bewaren.
- Puddingvormpjes één voor één enkele seconden in bak met heet water houden. Bordje erop zetten, samen keren en puddinkje op bordje laten glijden. Garneren met toefjes slagroom.
Tip:
Chipolatapudding met amandelen: Voeg met de bigareaux ook 1 zakje fijngehakte garneeramandelen (45 g) toe aan het puddingmengsel. Chipolatapudding met bitterkoekjes: Vervang de lange vingers door bitterkoekjes en week deze met de rozijnen in sinaasappellikeur.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 590 kcal
- eiwit 12 g
- koolhydraten 62 g
- vet 31 g