Hertenbiefstuk met romige zuurkoolpuree en gebakken paddenstoelenmelange
Als er een gerecht perfect is voor een feestelijk diner, dan is het dit hoofdgerecht wel.

Advertentie
Ingrediënten
- 500 g zuurkool (zakje)
- 250 g kruimige aardappelen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 50 g ongezouten roomboter
- ½ tl paprikapoeder
- 125 ml verse slagroom
- 4 el traditionele olijfolie
- 7½ g verse tijm (à 15 g)
- 400 g paddenstoelenmelange (bakje à 200 g)
- 500 g hertenbiefstukken (stuk à 125 g)
Keukenspullen
- staafmixer
Advertentie
Bereiden
- Laat de zuurkool uitlekken in een zeef. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook en laat ze in een pan met dikke bodem in 15 g hete boter ca. 2 min. zachtjes glazig fruiten. Schep de zuurkool, aardappelen, paprikapoeder, slagroom, peper en eventueel zout erdoor. Laat de zuurkool afgedekt ca. 25 min. sudderen.
- Meng het mengsel met een staafmixer tot smeuïge puree. Roer de helft van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spoel de tijm schoon en sla het droog. Houd de mooie takjes achter voor garnering en ris de rest van de tijmblaadjes van de takjes. Veeg de paddestoelen schoon met keukenpapier.
- (Neem de hertenbiefstukjes ca. 30 min. van tevoren uit de koelkast). Verhit de rest van de boter in een koekenpan met de rest van de olie. Bak de hertenbiefstukjes op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin. Bestrooi met peper en eventueel zout. Houd de biefstukjes warm onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Verwarm zachtjes de zuurkoolpuree opnieuw.
- Schep de paddestoelen en tijmblaadjes door het bakvet. Bak de paddestoelen op hoog vuur mooi bruin en laat het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep een bedje van zuurkoolpuree in het midden van de borden. Leg hierop de hertenbiefstukjes. Schep de paddestoelen op de biefstukjes en garneer met takjes tijm.
Tip:
Je kunt dit gerecht ook maken met hazenrugfilets of kipfilethaasjes. De baktijd voor de hazenrugfilet is ca. 3 minuten. De kipfilethaasjes moeten door en door gaar worden en hebben daarom een baktijd van 6 à 8 minuten. Bak de kipfilethaasjes op matig hoog vuur.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 525 kcal
- eiwit 34 g
- koolhydraten 17 g
-
vet 34 g
waarvan verzadigd 17 g - natrium 860 mg
- vezels 8 g
Ook te zien in
Hertenbiefstuk met romige zuurkoolpuree en gebakken paddenstoelenmelange
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Hertenbiefstuk met romige zuurkoolpuree en gebakken paddenstoelenmelange
- 500 g zuurkool
- 250 g kruimige aardappelen
Laat de zuurkool uitlekken in een zeef. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 15 g ongezouten roomboter
Pel en snipper de ui en knoflook en laat ze in een pan met dikke bodem in hete boter ca. 2 min. zachtjes glazig fruiten.
- ½ tl paprikapoeder
- 125 ml verse slagroom
Schep de zuurkool, aardappelen, paprikapoeder, slagroom, peper en eventueel zout erdoor. Laat de zuurkool afgedekt ca. 25 min. sudderen.
- 2 el traditionele olijfolie
Meng het mengsel met een staafmixer tot smeuïge puree. Roer de helft van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 7½ g verse tijm
Spoel de tijm schoon en sla het droog. Houdt de mooie takjes achter voor garnering en ris de rest van de tijmblaadjes van de takjes.
- 400 g paddenstoelenmelange
Veeg de paddestoelen schoon met keukenpapier.
- 500 g hertenbiefstukken
- 35 g ongezouten roomboter
- 2 el traditionele olijfolie
(Neem de hertenbiefstukjes ca. 30 min. van tevoren uit de koelkast). Verhit de rest van de boter in een koekenpan met de rest van de olie.
Bak de hertenbiefstukjes op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Houd de biefstukjes warm onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Verwarm zachtjes de zuurkoolpuree opnieuw.
Schep de paddestoelen en tijmblaadjes door het bakvet. Bak de paddestoelen op hoog vuur mooi bruin en laat het vocht verdampen.
Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep een bedje van zuurkoolpuree in het midden van de borden. Leg hierop de hertenbiefstukjes.
Schep de paddestoelen op de biefstukjes en garneer met takjes tijm.