As­per­ges met ham, ei en bo­ter

Klassieke witte asperges: met krieltjes, ham, een gekookt eitje en een aspergesaus van boter en verse kruiden.

(140) waardeer
hollands hoofdgerecht Klassieke witte asperges: met krieltjes, ham, een gekookt eitje en een aspergesaus van boter en verse kruiden. 4 personen
3 140

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • schone theedoek

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de onderste houtachtige 2 cm van de witte asperges en schil ze. Leg de schillen en de onderkanten in een ruime pan (geen aspergepan), leg er een gevouwen schone theedoek op ter grootte van de pan. Leg de asperges op de theedoek. Voeg water met het zout toe tot de asperges net onderstaan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de asperges 3 min. Zet het vuur uit. Laat 25 min. afgedekt staan. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het kookvocht.
  2. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Kook de krieltjes 15 min. in water met eventueel zout. Halveer voor het koken grote exemplaren Snijd de bieslook en de platte peterselie fijn. Smelt de boter met 6 el kookvocht (per 4 personen) op laag vuur. Voeg de bieslook en peterselie toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de asperges over de borden en leg er de gegrilde beenham in roosjes op.

variatietip:

Je kunt de botersaus ook vervangen door hollandaisesaus.

Tip:

Gebruik een zo wit mogelijke theedoek die is gewassen zonder wasverzachter en bij voorkeur met een geurloos wasmiddel.

video

As­per­ges met ham, ei en bo­ter

recipevideo - 00:28 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 490 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 31 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 760 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Asperges met ham, ei en boter

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

As­per­ges met ham, ei en bo­ter

1
1
  • 1½ kg verse witte asperges

Snijd de onderste houtachtige 2 cm van de witte asperges en schil ze.

2
2

Leg de schillen en de onderkanten in een ruime pan (geen aspergepan), leg er een gevouwen schone theedoek op ter grootte van de pan.

3
3
  • 1 tl zout

Leg de asperges op de theedoek. Voeg water met het zout toe tot de asperges net onderstaan.

4
4

Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de asperges 3 min. Zet het vuur uit.

5
5

Laat 25 min. afgedekt staan. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het kookvocht.

6
6
  • 4 middelgrote eieren

Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.

7
7
  • 500 g krieltjes

Kook de krieltjes 15 min. in water met eventueel zout. Halveer voor het koken grote exemplaren

8
8
  • 12½ g verse bieslook
  • 7½ g verse platte peterselie

Snijd de bieslook en de platte peterselie fijn.

9
9
  • 100 g ongezouten roomboter

Smelt de boter met 6 el kookvocht (per 4 personen) op laag vuur. Voeg de bieslook en peterselie toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10
  • 300 g flinterdunne gegrilde beenham

Verdeel de asperges over de borden en leg er de gegrilde beenham in roosjes op.

11
11

Snijd de eieren in stukjes en verdeel over de ham. Schep de saus erover en serveer met de krieltjes.

variatietip:

Je kunt de botersaus ook vervangen door hollandaisesaus.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.