Ap­pel­bol­len met va­nil­le en spijs

Laat je kinderen meehelpen terwijl je deze lekkernij maakt: bladerdeeg om de appels vouwen kunnen ze prima!

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 480 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 25 min. oventijd
(107)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Laat je kinderen meehelpen terwijl je deze lekkernij maakt: bladerdeeg om de appels vouwen kunnen ze prima! 4 personen
4 107

Ingrediënten

Keukenspullen
  • appelboor
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het vanillestokje met een scherp mes in de lengte aan één kant open. Schraap het merg eruit met de punt van het mes en voeg dit toe aan de amandelspijs. Klop het ei los en meng de helft ervan met de spijs en voeg de kardemom toe.
  2. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Vul de appels met het mengsel. Snijd het bladerdeeg in gelijke stukken per portie die groot genoeg zijn om een appel mee te bedekken. Rol het deeg eventueel een beetje uit. Leg op elk stuk een appel. Vouw het deeg over de appel tot een mooie bol en leg met de vouwkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bestrijk de bollen met de rest van het ei en strooi er de suiker over. Knip het leeggeschraapte vanillestokje in gelijke stukken en steek die als een ‘steeltje’ in de appelbol. Bak de bollen in ca. 25 min. goudbruin. Let op: het vanillestokje is niet eetbaar!

variatietip:

Kun je geen vanillestokjes vinden? Gebruik dan vanillesuiker of aroma voor de vulling. Bewaar de steeltjes van de appels om in plaats van de leeggeschraapte vanillestokjes vlak voor het bakken in de bol te steken. De steeltjes zijn niet eetbaar.

variatietip:

Ook leuk met de red love appels.

video

Va­nil­le­stok­jes ver­wer­ken

Instructievideo - 00:48 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 480 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Appelbollen met vanille en spijs

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ap­pel­bol­len met va­nil­le en spijs

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 1 vanillestokje
  • 100 g amandelspijs

Snijd het vanillestokje met een scherp mes in de lengte aan één kant open. Schraap het merg eruit met de punt van het mes en voeg dit toe aan de amandelspijs.

Vanillestokjes verwerken

Instructievideo

00:48 min.

3
3
  • 1 ei
  • 1 tl gemalen kardemom

Klop het ei los en meng de helft ervan met de spijs en voeg de kardemom toe.

4
4
  • 4 elstarappels

Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Vul de appels met het mengsel.

5
5
  • 270 g vers bladerdeeg

Snijd het bladerdeeg in gelijke stukken per portie die groot genoeg zijn om een appel mee te bedekken. Rol het deeg eventueel een beetje uit.

6
6

Leg op elk stuk een appel. Vouw het deeg over de appel tot een mooie bol en leg met de vouwkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

7
7
  • 2 el suiker

Bestrijk de bollen met de rest van het ei en strooi er de suiker over.

8
8

Knip het leeggeschraapte vanillestokje in gelijke stukken en steek die als een ‘steeltje’ in de appelbol.

9
9

Bak de bollen in ca. 25 min. goudbruin. Let op: het vanillestokje is niet eetbaar!

variatietip:

Kun je geen vanillestokjes vinden? Gebruik dan vanillesuiker of aroma voor de vulling. Bewaar de steeltjes van de appels om in plaats van de leeggeschraapte vanillestokjes vlak voor het bakken in de bol te steken. De steeltjes zijn niet eetbaar.

variatietip:

Ook leuk met de red love appels.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.