Stamp­pot­je van an­dij­vie en ru­co­la

(51) waardeer
hoofdgerecht 4 personen
3 51

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de grill van de oven voor. Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in weinig water met wat zout in ca. 20 min. gaar.
  2. Leg de partjes ui in een bakblik. Strooi er zout en versgemalen zwarte peper over en bestrijk ze met 2 el van de olie. Schuif het bakblik 15 cm onder de grill in de oven en rooster de uien in ca. 15 min. gaar en bruin. Schep ze een of twee keer om.
  3. Giet de aardappelen af. Schenk de melk in de pan en breng de melk aan de kook. Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn. Roer de rest van de olie door de puree. Zet de pan op een zacht vuurtje. Schep deel voor deel andijvie en rucola door de puree en laat alles goed warm worden. Breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot in een schaal en leg de geroosterde uien erop. Strooi de kaas erover.

Tip:

De rucola geeft dit stamppotje van andijvie extra pit.

Tip:

Andijvie verwijst, als u het woord heel ver terug herleidt, naar januari groente: omdat het vroeger in januari werd geoogst. Andijvie wordt van oudsher graag rauw verwerkt. Al in de zeventiende eeuw at men winterse andijvie salade, vaak gemengd met rode biet. Maar bekender is stamppot rauwe andijvie. Tip: gebruik anderhalf keer de hoeveelheid aardappelen ten opzichte van de andijvie. Andijvie heeft de naam eetlustopwekkend te zijn en de spijsvertering te stimuleren maar het meest karakteristieke aspect is de bittere smaak. Al wordt die, net als bij witlof, steeds minder bitter gekweekt. Een krop andijvie moet stevig, knisperend vers zijn en: hoe geler het hart, hoe malser.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 17 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 21 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.