bewaar
Advocaat
Advocaat
bewaar

Advocaat

Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar de echte liefhebbers vinden 'm zo nóg lekkerder.

20 min. bereiden
24 uur wachten
50waarderingen

Ingrediënten

15 porties

12

middelgrote eieren

250 g

kristalsuiker

1 zakje

vanillesuiker

330 ml

brandewijn

Dit heb je nodig

  • kookthermometer

Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar de echte liefhebbers vinden 'm zo nóg lekkerder.

Aan de slag

1

Klop in een ruime (metalen) kom de eieren met de suiker en vanillesuiker met de mixer glad. Klop de brandewijn erdoor. Hang de kom in een pan met bijna kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Hang eventueel een kookthermometer in de kom.

2

Zet de mixer in het eimengsel en verhit het al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het mengsel dik is en de thermometer 62 °C aangeeft. Nooit laten koken, dan gaat de advocaat schiften! Neem zodra de massa dik genoeg is, de kom uit het warme waterbad en zet hem in een bak met koud water.

3

Blijf nu met de mixer op de laagste stand nog ca. 5 min. kloppen, zodat de advocaat niet kan schiften. Laat de advocaat nog verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

serveertipServeer de advocaat nog dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik de advocaat in een dessert.

bereidingstipMet thermometer nauwelijks kans op mislukken! Als de kookthermometer 62 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en de juiste temperatuur bereikt. Gebruik de thermometer vanaf het begin, dan kan er niets misgaan.

algemeenZacht en romig is deze delicatesse, die niet uit de Hollandse keuken mag verdwijnen. Advocaat uit een fles haalt het er niet bij!