bewaar
Limburgs zuurvlees
Limburgs zuurvlees
bewaar

Limburgs zuurvlees

Eerder zoet dan zuur dit gerecht: het zuur van de azijn wordt overstemd door de zoete appelstroop en peperkoek.

20 min. bereiden
2 uur 30 min. wachten
560waarderingen

Ingrediënten

4 personen

600 g

runderriblap

50 g

ongezouten roomboter

100 ml

witte wijnazijn

100 ml

kraanwater

4 blaadjes

gedroogde laurierblaadjes

4

jeneverbessen

3 blaadjes

kruidnagel

4

uien

2 sneetjes

ontbijtkoek

4 el

appelstroop

1 el

donkere basterdsuiker

Eerder zoet dan zuur dit gerecht: het zuur van de azijn wordt overstemd door de zoete appelstroop en peperkoek.

Aan de slag

1

Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is. Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin. Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.

2

Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout.

combinatietipHet zuur van de azijn die in Limburgs zuurvlees wordt gebruikt, wordt gecompenseerd door de friszoete appelstroop en de kruidige smaak van de ontbijtkoek, die ook de jus bindt. Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten.

Ui snipperen

Instructievideo - 00:52 min.