bewaar
Zuurkoolschotel van Eugénie
Zuurkoolschotel van Eugénie
bewaar

Zuurkoolschotel van Eugénie

Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas.

25 min. bereiden
20 min. oventijd
331waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

vastkokende aardappelen

75 g

ongezouten roomboter

250 g

magere spekreepjes

1

Goudrenet appel

750 g

verse zuurkool

1 el

grove mosterd

50 g

tarwebloem

500 ml

halfvolle melk

75 g

geraspte Goudse belegen kaas 48+

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (ca. 1 liter)

Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ cm en kook ze 10 min. in weinig water met zout. Giet ze af.

2

Verhit in een hapjespan ⅓ van de boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Neem de helft van de spekreepjes uit de pan en houd achter. Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes. Schep de zuurkool met de appel en de mosterd door de rest van de spekreepjes. Stoof de zuukool met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur.

3

Smelt ondertussen in een pan met dikke bodem de rest van de boter. Roer de bloem er in één keer door en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Voeg al roerende scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een gladde saus. Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met peper.

4

Schep de zuurkool in de ovenschaal en verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Schenk de kaassaus over de aardappelen, verdeel de overgebleven spekreepjes erover. Zet de schaal ca. 20 min. in het midden van de oven, zodat een knapperig goudbruin korstje ontstaat.