bewaar
Franse tarte tatin
Franse tarte tatin
bewaar

Franse tarte tatin

Zacht zoete appels, onweerstaanbare karamel, geserveerd met een lik crème fraiche. Bon appétit!

25 min. bereiden
50 min. oventijd
30 min. wachten
541waarderingen

Ingrediënten

6 personen

180 g

ongezouten roomboter

150 g

tarwebloem

50 ml

kraanwater

4

jazz-appels

150 g

witte basterdsuiker

200 ml

crème fraîche

Dit heb je nodig

  • quichevorm (Ø 26 cm)

Zacht zoete appels, onweerstaanbare karamel, geserveerd met een lik crème fraiche. Bon appétit!

Aan de slag

1

Doe 80 g boter (per taart) en alle bloem in een beslagkom en snijd fijn met 2 messen. Voeg een klein deel van de basterdsuiker toe. Schenk er ijskoud water bij. Kneed met de hand snel tot een soepel deeg (voeg wat water toe als het deeg te droog is), maak er een bal van, dek af met vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 195 °C.

2

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Strooi de rest van de basterdsuiker erover zodra de boter is gesmolten. Verhit op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.

3

Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 28 cm doorsnede en leg deze over de appels. Stop het deeg goed 'in' tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. Bak de taart 50 min. in het midden van de oven.

4

Laat ca. 12 min. afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer de vorm om, zodat de taart op het bord ligt. Serveer warm en schep op elk stuk een lepel crème fraîche.

tip

Deeg maken

Instructievideo - 01:24 min.