bewaar
Filotaartjes
Filotaartjes
bewaar

Filotaartjes

Feestelijke bakjes van filodeeg, mini hartige taartjes eigenlijk. Om te vullen met zalm-prei bijvoorbeeld of tomaat-ricotta.

20 min. bereiden
15 min. oventijd
133waarderingen

Ingrediënten

5 vellen

diepvries filodeeg

25 g

ongezouten roomboter

1

middelgroot ei

Dit heb je nodig

  • minimuffinvorm (24 holletjes)

Feestelijke bakjes van filodeeg, mini hartige taartjes eigenlijk. Om te vullen met zalm-prei bijvoorbeeld of tomaat-ricotta.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi de filodeegvellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar. Snijd ze in negen vierkantjes. Vet de bakvorm in. Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg. Leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken.

2

Splits het ei. Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier. Bak het deeg in ca. 15 min. goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen. Vul de bakjes met een van de vullingen in de recepttips.

tip

combinatietipTomaat-ricotta: Snijd het vruchtvlees van twee tasty tom trostomaten in blokjes, roer alleen de zaadjes door 125 g ricotta (kaas), breng met zout en (versgemalen) peper op smaak. Verdeel de ricotta over de filotaartjes. Bestrooi ze met 50 g verbrokkelde oude kaas en verdeel ten slotte de blokjes tomaat erover.

combinatietipZalm-prei: Snijd 1 dunne prei in reepjes en was ze. Bak de prei in 1 el boter gaar, bestrooi met peper en zout. Roer de prei met 1 mespunt garam massala (AH Excellent) of kerriepoeder door 125 g ricotta (kaas). Vul de taartjes en verdeel hierover 100 g fijngesneden gerookte zalm.

combinatietipGeitenkaas-bosui: Snijd 3 bosuitjes in schuine ringetjes. Rooster in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten, laat afkoelen. Roer 125 g geitenkaas met honing (Bettine Blanc) los met 2 el slagroom en roer de bosui erdoor. Vul hiermee de filotaartjes en bestrooi met de pijnboompitten.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo - 01:41 min.