bewaar
Stamppot met andijvie (met ham en zilveruicompote)
Stamppot met andijvie (met ham en zilveruicompote)
bewaar

Stamppot met andijvie (met ham en zilveruicompote)

1 uur 10 min. bereiden
32waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappelen

150 ml

melk

25 g

boter

nootmuskaat

400 g

andijvie

1 el

mosterd

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan een laag van 4 cm water met 1/2 tl zout aan de kook. Voeg de aardappelen toe, breng ze aan de kook en kook ze met de deksel op de pan in 20 min. gaar. Verwarm 150 ml melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Voeg al roerend met een houten spatel zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg 25 g boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op zacht vuur tot de boter is gesmolten. Breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

2

Schep 400 g andijvie in gedeelten door de puree en verwarm de stamppot op zacht vuur totdat de andijvie begint te slinken. Breng op smaak met de mosterd.

algemeenAndijviestamppot met ham en zilveruicompote: Hak 340 g uitgelekte zoetzure zilveruitjes grof (eventueel kort in een keukenmachine). Breng in een pan de zilveruitjes met 100 g rozijnen en 250 ml sinaasappelsap aan de kook en laat dit 15 min. zachtjes koken tot het vocht bijna verdampt is. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Laat de compote afkoelen tot lauw. Snijd 4 dikke plakken ham van elk 100 g in drieën. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de ham op matig hoog vuur in 4-6 min. mooi bruin. Schep de andijviestamppot op warme borden en leg de plakken ham erop. Zet op elk bord een klein schaaltje met compote.