bewaar
Couscous met zeven groenten
Couscous met zeven groenten
bewaar

Couscous met zeven groenten

2 uur 15 min. bereiden
68waarderingen

Ingrediënten

8 personen

2

grote uien

100 g

ongezouten roomboter

500 g

lamslap

2 tl

gemalen gember

¼ g

saffraan

500 g

verse pompoen

500 g

winterpeen

500 g

vastkokende aardappel

3

tomaten

200 g

kikkererwten in blik

2 el

traditionele olijfolie

350 g

rundergehakt

500 g

courgette

200 g

rozijnen

500 g

couscous

1 el

sambal oelek

Aan de slag

1

Snipper de ui fijn. Smelt de boter in een grote braadpan tot hij bruin kleurt. Doe het lamsvlees met de ui, gemberpoeder en saffraan erbij en braad het op middelhoog vuur al omscheppend even aan tot het lichtbruin kleurt. Voeg water toe tot alles 3 cm onder staat. Breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 1 uur zachtjes doorkoken.

2

Halveer de pompoen, verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd samen meet de wortel in stukken van 5 cm. Schil en snijd de aardappelen in 6 stukken en de tomaten in vieren. Schep de peen, aardappel, pompoen, tomaat en kikkererwten bij het lamsvlees in de pan. Laat op laag vuur weer 30 min. zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.

3

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt 10 min. al omscheppend op hoog vuur tot het rul en bruin is. Snijd de courgettes in stukken van 5 cm en schep die met het gehakt en de rozijnen bij het lamsvlees en de groenten in de pan. Laat 20-30 min. zachtjes doorkoken. Breng pittig op smaak met (versgemalen) peper en zout. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

4

Schep de couscous als een bergje in een grote schaal. Schep het vlees en de groenten met een schuimspaan uit de pan en schik ze rond de couscous. Klop de sambal oelek door 2 soeplepels kookvocht. Serveer dit bij de couscous. Schenk de rest van het kookvocht over de groenten en de couscous.

algemeenFamilierecept AllerHande 8 2007. Tijdens een vakantie in Marokko ontdekten vader Hans en zoon Guy Mounier de smaak van couscous. Hans: 'Thuis in Kaatsheuvel probeerden we samen zo'n gerecht te maken. Dat hebben we met z'n tweeën uitgevogeld.' Guy: 'Dit is hét gerecht dat ik altijd met mijn vader maak.' 'Niet alles was hier verkrijgbaar. In plaats van harisssa, een hete smaakmaker, gebruikten we sambal en het lamsvlees is inmiddels vervangen door gehakt. We kregen ooit onverwacht twaalf gasten. We hadden nog gehakt in huis en dat smaakte ook heel goed!'