Vanillesaus stap-voor-stap
Ingrediënten
1 portie
250 ml
volle melk
250 ml
verse slagroom
1
vanillestokje
1 tl
maizena
2
middelgrote eieren
50 g
kristalsuiker
Aan de slag
Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 min. op laag vuur doorkoken.
Los in een kommetje de maizena op in enkele druppels water. Splits de eieren (het eiwit wordt verder niet gebruikt). Klop in een grote kom de eidooiers, maizena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door. Schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar.
Binden van soepen en sauzen
Instructievideo - 00:47 min.
Vanillesaus stap-voor-stap

bijgerecht
null porties
20 min. bereiden
Aan de slag
Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 min. op laag vuur doorkoken.
Los in een kommetje de maizena op in enkele druppels water. Splits de eieren (het eiwit wordt verder niet gebruikt). Klop in een grote kom de eidooiers, maizena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door. Schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar.
combinatietip:Vanillesaus is een klassieker bij (warme) appeltaart en ook erg lekker bij desserts als ijs en chocoladepudding of -mousse.
bereidingstip:Als de saus maar niet te heet wordt. Dan gaat hij schiften en worden het stukjes roerei.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 persoon)250 ml volle melk
250 ml verse slagroom
1 vanillestokje
1 tl maizena
2 middelgrote eieren
50 g kristalsuiker