bewaar
Zuid-Franse uienpizza met salami
Zuid-Franse uienpizza met salami
bewaar

Zuid-Franse uienpizza met salami

Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren.

40 min. bereiden
30 min. oventijd
1 uur wachten
23waarderingen

Ingrediënten

4 personen

300 g

tarwebloem

1 zakje

gedroogde gist

1 tl

zout

150 ml

water

4 el

traditionele olijfolie

1½ kg

zoete ui

2 tenen

knoflook

1

gedroogde laurierblaadjes

8 g

verse tijm

100 g

Franse salami

12

ansjovisfilets in olie in blik

16

zwarte olijven zonder pit

Dit heb je nodig

  • bakpapier

Pizza's hoeven niet altijd naar Italiaans recept gemaakt te worden. Deze Zuid-Franse variant verslaat die van de buren.

Aan de slag

1

Meng de bloem met de gist en het zout. Schenk het lauwe water en de helft van de olie in een kuiltje. Kneed het deeg vanuit het midden soepel. Leg het deeg vervolgens onder een vochtige theedoek in een kom en laat deze op een warme plek 1 uur rijzen. Snijd de uien in halve ringen. Bak de uiringen met de knoflook, laurier en de helft van de tijm in 45 min. op heel laag vuur glazig bakken. Schep regelmatig om; uien mogen niet bruin kleuren. Knoflook, laurier en tijm verwijderen, uien op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.

2

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm. Duw de randen van het deeg iets omhoog en prik het deeg hier en daar met een vork in. Strijk de uimassa over het deeg uit en strooi de rest van de tijm erover. Snijd de salami in reepjes en verdeel de visfilets, olijven en salami erover. Schuif de bakplaat in midden van de oven en bak de plaatpizza (= pissaladière) in ca. 30 min. krokant en gaar. Eventueel na 20 min. op laagste richel.

3

Neem uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw gegeten.

tip

combinatietipMet een salade erbij is dit recept ook geschikt als hoofdgerecht.