Pizza Margherita
De klassieker onder de pizza’s: met tomaat en kaas. Ook de bodem maak je zelf. Lekkerder kan niet!
Aan de slag
Los de gist en ⅔ van de suiker op in ⅖ van het lauwwarme water en laat 10 min. staan. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het gistmengsel, de rest van het lauwwarme water en ⅔ van de olijfolie toe en meng 8-10 min. met een handmixer met deeghaken tot een soepel deeg. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken.
Haal het deeg uit de kom. Bol het op door de randen naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Vet de kom in met wat olijfolie, leg het deeg erin, dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Verdeel het deeg in gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en voeg de gepelde tomaten toe. Kook al roerend en breek de tomaten met een pollepel in stukjes. Kook in tot het vocht is verdampt. Schep in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad. Breng op smaak met de rest van de suiker, peper en eventueel zout.
Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C. Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizzabodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van 28-30 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf. Herhaal met de rest van de bollen deeg.
Knijp de mozzarella uit zodat er zoveel mogelijk vocht uit komt en scheur in stukken. Bestrijk de pizzabodems met de tomatensaus en verdeel de mozzarella erover. Leg de pizza (eventueel met behulp van een pizzaschep) op de pizzasteen.
Bak de pizza’s in delen in 10-12 min. gaar. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en verdeel over de pizza’s als ze uit de oven komen.
Pizzadeeg maken
Instructievideo - 02:19 min.
Pizza Margherita
De klassieker onder de pizza’s: met tomaat en kaas. Ook de bodem maak je zelf. Lekkerder kan niet!
hoofdgerecht
null personen
805 kcal
30 min. bereiden
240 min. wachten
10 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist en ⅔ van de suiker op in ⅖ van het lauwwarme water en laat 10 min. staan. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het gistmengsel, de rest van het lauwwarme water en ⅔ van de olijfolie toe en meng 8-10 min. met een handmixer met deeghaken tot een soepel deeg. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken.
Haal het deeg uit de kom. Bol het op door de randen naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Vet de kom in met wat olijfolie, leg het deeg erin, dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Verdeel het deeg in gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en voeg de gepelde tomaten toe. Kook al roerend en breek de tomaten met een pollepel in stukjes. Kook in tot het vocht is verdampt. Schep in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad. Breng op smaak met de rest van de suiker, peper en eventueel zout.
Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C. Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizzabodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van 28-30 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf. Herhaal met de rest van de bollen deeg.
Knijp de mozzarella uit zodat er zoveel mogelijk vocht uit komt en scheur in stukken. Bestrijk de pizzabodems met de tomatensaus en verdeel de mozzarella erover. Leg de pizza (eventueel met behulp van een pizzaschep) op de pizzasteen.
Bak de pizza’s in delen in 10-12 min. gaar. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en verdeel over de pizza’s als ze uit de oven komen.
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
7 g gedroogde gist
3 tl fijne kristalsuiker
250 ml lauwwarm water
500 g bloem voor pizzadeeg
2 tl zout
3 el extra vierge olijfolie
400 g San Marzano tomaten in blik
2 el Semola griesmeel
675 g mozzarella
7½ g verse basilicum
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker
pizzasteen