bewaar
Aardappelgratin maken
Aardappelgratin maken
bewaar

Aardappelgratin maken

Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.

20 min. bereiden
1 uur oventijd
763waarderingen

Ingrediënten

6 personen

2 tenen

knoflook

25 g

ongezouten roomboter

1 kg

vastkokende aardappel

125 ml

verse slagroom

125 ml

volle melk

1 mespunt

gedroogde nootmuskaat

50 g

geraspte gruyère

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (2l)

Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2

Halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter. Schil de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

3

Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.

4

Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 50-60 min. goudbruin en gaar worden.