bewaar
Koken met koffie: Irish coffee, Koffiegranita en Mokkamelk
Koken met koffie: Irish coffee, Koffiegranita en Mokkamelk
bewaar

Koken met koffie: Irish coffee, Koffiegranita en Mokkamelk

20 min. bereiden
3 uur wachten
6waarderingen

Ingrediënten

4 personen

Voor Irish coffee:

200 ml

slagroom

500 ml

hete sterke koffie

whisky

4 eetlepels

donkere basterdsuiker

4

hoge hittebestendige glazen

Voor Koffiegranita:

500 ml

espresso of sterke koffie

100 g

suiker

2 theelepels

gemalen kardemom

lage diepvriesdoos

Voor Mokkamelk:

400 ml

chocolademelk

400 ml

versgezette koffie

100 ml

rum of likeur

suiker

Aan de slag

1

Irish coffee: Klop 200 ml slagroom (zonder suiker!) halfstijf en zet 500 ml sterke koffie. Spoel vier hoge hittebestendige glazen om met heet water. Schenk in elk glas een borrelglaasje whisky en los daarin, per glas, een eetlepel donkere basterdsuiker op. Vul de glazen tot 1 cm onder de rand met hete koffie. Schenk langs de bolle kant van een lepel langzaam een laag room op de koffie.

2

Koffiegranita (Dag tevoren:) Zet 500 ml sterke koffie of espressokoffie en los daarin 100 g suiker en 2 theelepels gemalen kardemom op. Schenk de koffie in een lage diepvriesdoos, laat afkoelen en zet de doos dan ca. 3 uur in de vriezer, tot zich ijskristallen vormen. Roer de aangevroren koffie los met een vork, zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en roer opnieuw. Herhaal het invriezen en roeren tot de koffie compleet bevroren is (=granita). Zet de granita een kwartier voor serveren in de koelkast. Breek het ijs met een stevige vork in grove kristallen en schep de koffiegranita in vier glazen, eventueel met een lepel geslagen room of een scheut (sinaasappel)likeur (slijter).

3

Mokkamelk: Verwarm in een steelpan 400 ml chocolademelk en voeg 400 ml versgezette koffie toe. Roer er eventueel 100 ml rum of likeur (slijter) doorheen en breng op smaak met suiker.

algemeenMokkamelk is op warme dagen ook lekker als ijskoffie. Schenk 400 ml melk en 400 ml afgekoelde versgezette koffie in een hoge kom. Voeg 2 bollen chocoladeroomijs toe en meng het met een staafmixer tot een smeuïg geheel.

algemeenKoffie over? Schenk teveel gezette (espresso)koffie in een ijsblokjesvorm en vries het in. Gebruik de koffieklontjes bijvoorbeeld om versgezette, afgekoelde koffie (met suiker) tot ijskoffie te koelen. Roer er eventueel wat melk, room of likeur door.