Ko­ken met kof­fie: Irish cof­fee, Kof­fie­gra­ni­ta en Mok­ka­melk

  • drankje met alcohol
  • 4 personen
    • 20 min. bereiden
    • 3 uur wachten
(6) waardeer
drankje met alcohol 4 personen
3 6

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Irish coffee: Klop 200 ml slagroom (zonder suiker!) halfstijf en zet 500 ml sterke koffie. Spoel vier hoge hittebestendige glazen om met heet water. Schenk in elk glas een borrelglaasje whisky en los daarin, per glas, een eetlepel donkere basterdsuiker op. Vul de glazen tot 1 cm onder de rand met hete koffie. Schenk langs de bolle kant van een lepel langzaam een laag room op de koffie.
  2. Koffiegranita (Dag tevoren:) Zet 500 ml sterke koffie of espressokoffie en los daarin 100 g suiker en 2 theelepels gemalen kardemom op. Schenk de koffie in een lage diepvriesdoos, laat afkoelen en zet de doos dan ca. 3 uur in de vriezer, tot zich ijskristallen vormen. Roer de aangevroren koffie los met een vork, zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en roer opnieuw. Herhaal het invriezen en roeren tot de koffie compleet bevroren is (=granita). Zet de granita een kwartier voor serveren in de koelkast. Breek het ijs met een stevige vork in grove kristallen en schep de koffiegranita in vier glazen, eventueel met een lepel geslagen room of een scheut (sinaasappel)likeur (slijter).
  3. Mokkamelk: Verwarm in een steelpan 400 ml chocolademelk en voeg 400 ml versgezette koffie toe. Roer er eventueel 100 ml rum of likeur (slijter) doorheen en breng op smaak met suiker.

Tip:

Mokkamelk is op warme dagen ook lekker als ijskoffie. Schenk 400 ml melk en 400 ml afgekoelde versgezette koffie in een hoge kom. Voeg 2 bollen chocoladeroomijs toe en meng het met een staafmixer tot een smeuïg geheel.

Tip:

Koffie over? Schenk teveel gezette (espresso)koffie in een ijsblokjesvorm en vries het in. Gebruik de koffieklontjes bijvoorbeeld om versgezette, afgekoelde koffie (met suiker) tot ijskoffie te koelen. Roer er eventueel wat melk, room of likeur door.

Advertentie

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.