bewaar
Romige aardappel-peergratin
Romige aardappel-peergratin
bewaar

Romige aardappel-peergratin

20 min. bereiden
1 uur 15 min. wachten
41waarderingen

Ingrediënten

2 teentjes

knoflook

500 ml

melk

250 ml

slagroom

(versgeraspte) nootmuskaat

4

handperen

1 kg

vastkokende aardappels

100 g

geraspte oude kaas

25 g

boter

Dit heb je nodig

  • ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet

Aan de slag

Oven voorverwarmen op 175 °C. Knoflook met koksmes pletten. In pan met dikke bodem melk, slagroom, knoflook, mespunt nootmuskaat en zout en peper naar smaak tegen de kook aan brengen. Geheel 5 min. zachtjes laten trekken. Knoflook verwijderen. Peren en aardappels naar keuze schillen of schoonboenen. Peren halveren en klokhuis verwijderen. Aardappels en peren met kaasschaaf of in keukenmachine in dunne plakjes schaven. In ovenschaal lagen maken van plakjes aardappel, afgewisseld met in totaal 2 lagen peer. Roommengsel in ovenschaal schenken en deze even ronddraaien zodat room evenredig verdeeld is. Kaas en boter in vlokjes erover verdelen. Schaal ca. 1 uur en 15 min. in midden van oven zetten, tot aardappels gaar zijn en kaas gesmolten en bruingekleurd is. Lekker bij wild en rosbief.