Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé
bewaar
bewaar

Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

30 min. bereiden
30 min. wachten

7 ingrediënten

Aan de slag

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, schenk de slagroom erbij, roer er 60 g boter door en stamp met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen.

Smelt de resterende 20 g boter in een steelpan en vet de ramekins met het bakkwastje hiermee dik in. Kwast de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif ze met bloem en tik de overtollige bloem eruit.

Klop, als de puree is afgekoeld, 3 eiwitten met een mespunt zout zo stijf mogelijk. Gebruik hiervoor een klopper of een mixer. Zorg dat je kom droog, schoon en vetvrij is.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de gruyère en 2 eidooiers door de aardappelpuree. Roer een flinke schep van het eiwit erdoor om de puree wat losser te maken. Spatel voorzichtig de rest van het eiwit door de puree. Roer niet, want dan roer je alle lucht weer uit het eiwit.

Vul met een spatel de ramekins met het aardappelmengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met je duim langs de rand van de ramekin en haal een randje van cm van het aardappelmengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Zet de ramekins in het midden van de hete oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in. Serveer direct.

algemeenU kunt het aardappelmengsel voor de soufflés een paar uur van tevoren maken, zodat je het 's avonds alleen maar in de oven hoeft te zetten. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Eieren splitsen

Instructievideo - 00:36 min.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig