bewaar
Oranjekoek
Oranjekoek
bewaar

Oranjekoek

1 uur 15 min. bereiden
2 uur wachten
54waarderingen

Ingrediënten

10 porties

2

sinaasappels

45 g

kristalsuiker

350 g

zelfrijzend bakmeel

125 g

boter

160 g

lichtbruine basterdsuiker

15 g

gestampte muisjes

1

ei

1 pakje

amandelspijs

100 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • deegroller, springvorm (Ø 24 cm)

Aan de slag

1

Schil de oranje schil van de sinaasappels en snijd de schil heel fijn. Pers 1 sinaasappel uit en houd het sap apart. Doe de schil met 1 el water en 30 g kristalsuiker in een steelpan en laat 5 min. koken.

2

Doe het bakmeel, de boter, basterdsuiker, een snufje zout en 4 el water in een kom en kneed tot een soepel deeg. Kneed de sinaasappelschil en de gestampte muisjes erdoor.

3

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol 2/3 van het deeg uit met de deegroller en druk in de springvorm. Kneed de eidooier (het eiwit wordt niet gebruikt) met 15 g kristalsuiker door het amandelspijs.

4

Bestuif het werkblad met wat poedersuiker en rol met de deegroller de amandelspijs uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm en leg op het deeg in de springvorm. Rol de rest van het deeg met de deegroller uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm en leg op de amandelspijs. Druk de randen goed aan. Bak de oranjekoek in de oven in ca. 30 min. gaar. Laat de koek helemaal afkoelen.

5

Roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap los en bestrijk de oranjekoek ermee.

tip

Citrus snijden

Instructievideo - 01:15 min.