bewaar
Rode kerstmutscake met vanille-ijs
Rode kerstmutscake met vanille-ijs
bewaar

Rode kerstmutscake met vanille-ijs

Deze rode kerstmutscake met vanille-ijs zet je goedgemutst op tafel neer!

15 min. bereiden
30 min. oventijd
45 min. wachten
5waarderingen

Ingrediënten

10 personen

200 g

tarwebloem

1 tl

bakpoeder

½ tl

zout

150 g

ongezouten roomboter

150 g

lichtbruine basterdsuiker

1

sinaasappel

2

witte scharreleieren

175 ml

karnemelk

2 tl

vanille-extract

1 tube

rode kleurstof

125 g

MonChou verse roomkaas

50 g

poedersuiker

10 bolletjes

vanille-ijs

Dit heb je nodig

  • staande mixer

  • springvorm (Ø 25 cm, AH Spaaractie)

  • bakpapier

  • sateprikker

  • spuitzak met kartelmondje

Deze rode kerstmutscake met vanille-ijs zet je goedgemutst op tafel neer!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven een kom. Doe ⅔ van de boter en alle basterdsuiker in de kom van de staande mixer. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil van de sinaasappel en voeg een ½ el rasp toe. Klop in 5 min. tot een luchtige massa.

2

Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige is opgenomen. Voeg al kloppend de karnemelk, de helft van het vanille-extract en de kleurstof toe. Het kan gaan schiften, maar als het bloemmengsel wordt toegevoegd, komt dat weer goed. Zet de mixer op de laagste stand en voeg het bloemmengsel in 2 delen toe. Mix tot een glad beslag.

3

Klem een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm. Verdeel het beslag erover en bak ca. 30 min. in de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar. Haal uit de oven en laat 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

4

Klop ondertussen de roomkaas met de rest van de boter, de rest van het sinaasappelrasp en de rest van het vanille-extract in de kom van de staande mixer in 4 min. luchtig. Zet de mixer op de laagste stand en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Schep in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

5

Snijd de cake in 10 punten. Spuit op elk bovenste puntje van de cake een toefje roomkaas. Spuit aan de onderkant van de cake 3-4 toefjes roomkaas naast elkaar, zodat je kerstmutsjes krijgt. Serveer met een bolletje vanille-ijs.

serveertipJe kids indruk laten maken op school? Maak de kerstmutscake ook eens voor het kerstdiner in de klas. Laat dan het ijs achterwege. Voor een snelle(re) versie kun je ook het roomkaasmengsel uit stap 4 vervangen door slagroom uit een spuitbus. Spuit de toefjes vlak voor het serveren op de cake.
vegantipVeganisten aan tafel? Maak dan deze vegan kerstcake variant.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Rode kerstmutscake met vanille-ijs

Deze rode kerstmutscake met vanille-ijs zet je goedgemutst op tafel neer!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig