bewaar
Citroencake (basisrecept)
Citroencake (basisrecept)
bewaar

Citroencake (basisrecept)

Citroenglazuur maakt zo'n klassieke roombotercake extra lekker.

15 min. bereiden
55 min. oventijd
1 uur wachten
4waarderingen

Ingrediënten

10 porties

2

citroenen

200 g

fijne kristalsuiker

200 g

ongezouten roomboter

½ tl

zout

4

middelgrote eieren

200 g

tarwebloem

2 tl

bakpoeder

75 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • cakevorm (25 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • handmixer

  • fijne zeef

  • sateprikker

Citroenglazuur maakt zo'n klassieke roombotercake extra lekker.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodem en zijkanten van de cakevorm met bakpapier. Boen de citroenen, rasp de gele schil, halveer ze en pers de vruchten.

2

Klop met een mixer de suiker, boter, een ½ el citroenrasp (per cake) en het zout in 4 min. licht, luchtig en romig. Voeg al kloppend 1 voor 1 de eieren toe. Wacht steeds met het toevoegen van een nieuw ei tot het vorige is opgenomen. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel het er luchtig doorheen. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 55-60 min. gaar. Hij is gaar als een satéprikker er droog en schoon uitkomt.

3

Meng ondertussen 75 ml citroensap (per cake) met de poedersuiker. Prik met een satéprikker wat gaatjes in de cake terwijl hij nog in de vorm zit. Giet lepel voor lepel het citroen-poedersuikermengsel over de cake.

4

Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 45 min. op een rooster voor je hem aansnijdt.

Citroencake (basisrecept)

Citroenglazuur maakt zo'n klassieke roombotercake extra lekker.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig