Aardbeienslof
Slo(o)f je uit en bak hét ultieme aardbeiengebak: de aardbeienslof. Daar wordt toch iedereen vrolijk van?
Ingrediënten
6 personen
140 g
ongezouten roomboter
120 g
lichtbruine basterdsuiker
4
middelgrote eieren
220 g
tarwebloem
2 tl
bakpoeder
½ tl
zout
½
vanillestokje
300 ml
melk
150 g
fijne kristalsuiker
15 g
maizena
75 g
amandelmeel
250 g
verse aardbeien
100 ml
verse slagroom
1 el
poedersuiker
Dit heb je nodig
vershoudfolie
spuitzak
bakpapier
sloffenring (27 cm)
spuitzak met kartelmondje
Aan de slag
Doe de boter met de lichtbruine basterdsuiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg de dooier toe. Het eiwit wordt niet gebruikt. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Meng met een pollepel tot een homogene massa. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven de kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 45 minuten opstijven in de koelkast.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er het merg uit. Doe het vanillemerg, het vanillestokje en 250 ml melk in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Splits 2 eieren boven een kom, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer door de dooiers de rest van de melk, de helft van de suiker en de maizena. Roer goed met een garde totdat er geen klontjes meer inzitten.
Haal het vanillestokje uit het eidooiermengsel. Giet een scheutje hete melk bij het eidooiermengsel en schenk het mengsel bij de hete melk in de pan. Breng langzaam aan de kook. Roer goed met een pannenlikker over de bodem om aankoeken te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 1 min. zachtjes koken. Schenk de room over in een kom en dek af met vershoudfolie direct op de room, om velvorming te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur en laat hem verder in de koelkast afkoelen.
Roer ondertussen het amandelmeel, de rest van de kristalsuiker en 1 ei door elkaar tot amandelspijs. Schep het amandelspijs in een spuitzak.
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bestuif het werkblad en een deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1½ cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de slofring in met boter, druk hem in het deeg en verwijder het omliggende deeg. Spuit het amandelspijs op het deeg en laat rondom 1 cm vrij. Bak de slof in 25 min. gaar. Verwijder de slofring en laat een uur afkoelen.
Klop de banketbakkersroom met een handmixer luchtig en schep in een spuitzak. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Doe de slagroom met 1/2 el poedersuiker in een kom en klop met een handmixer op de middelste stand stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met een kartelmondje.
Spuit de banketbakkersroom in lange banen op de sloffenbodem. Leg daar de aardbeien op en decoreer met de slagroom. Bestuif met een (thee)zeef met de rest van de poedersuiker.
Aardbeienslof
Instructievideo - 13:36 min.
Aardbeienslof
Slo(o)f je uit en bak hét ultieme aardbeiengebak: de aardbeienslof. Daar wordt toch iedereen vrolijk van?

null personen
705 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Doe de boter met de lichtbruine basterdsuiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg de dooier toe. Het eiwit wordt niet gebruikt. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Meng met een pollepel tot een homogene massa. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven de kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 45 minuten opstijven in de koelkast.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er het merg uit. Doe het vanillemerg, het vanillestokje en 250 ml melk in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Splits 2 eieren boven een kom, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer door de dooiers de rest van de melk, de helft van de suiker en de maizena. Roer goed met een garde totdat er geen klontjes meer inzitten.
Haal het vanillestokje uit het eidooiermengsel. Giet een scheutje hete melk bij het eidooiermengsel en schenk het mengsel bij de hete melk in de pan. Breng langzaam aan de kook. Roer goed met een pannenlikker over de bodem om aankoeken te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 1 min. zachtjes koken. Schenk de room over in een kom en dek af met vershoudfolie direct op de room, om velvorming te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur en laat hem verder in de koelkast afkoelen.
Roer ondertussen het amandelmeel, de rest van de kristalsuiker en 1 ei door elkaar tot amandelspijs. Schep het amandelspijs in een spuitzak.
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bestuif het werkblad en een deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1½ cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de slofring in met boter, druk hem in het deeg en verwijder het omliggende deeg. Spuit het amandelspijs op het deeg en laat rondom 1 cm vrij. Bak de slof in 25 min. gaar. Verwijder de slofring en laat een uur afkoelen.
Klop de banketbakkersroom met een handmixer luchtig en schep in een spuitzak. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Doe de slagroom met 1/2 el poedersuiker in een kom en klop met een handmixer op de middelste stand stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met een kartelmondje.
Spuit de banketbakkersroom in lange banen op de sloffenbodem. Leg daar de aardbeien op en decoreer met de slagroom. Bestuif met een (thee)zeef met de rest van de poedersuiker.
kookstaptip:Heb je geen spuitzak? Schep het amandelspijs dan met een lepel op de taartbodem. Verdeel de banketbakkersoom met een lepel over de taart en decoreer met de slagroom.
kookstaptip:Geen sloffenring in huis? Vervang voor een springvorm van Ø 20 cm.
bereidingstip:Met overgebleven eiwitten kunnen meringues worden gemaakt.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)140 g ongezouten roomboter
120 g lichtbruine basterdsuiker
4 middelgrote eieren
220 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
½ tl zout
½ vanillestokje
300 ml melk
150 g fijne kristalsuiker
15 g maizena
75 g amandelmeel
250 g verse aardbeien
100 ml verse slagroom
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
vershoudfolie
spuitzak
bakpapier
sloffenring (27 cm)
spuitzak met kartelmondje