bewaar
Karamel maken
Karamel maken
bewaar

Karamel maken

Wie houdt er niet van karamel? Zelfgemaakt is-ie nóg lekkerder.

10 min. bereiden
1 uur wachten
1waardering

Ingrediënten

6 personen

200 g

witte basterdsuiker

2 el

water

50 g

ongezouten roomboter

200 ml

verse slagroom

½ tl

zout

Dit heb je nodig

  • gesteriliseerde glazen pot

Wie houdt er niet van karamel? Zelfgemaakt is-ie nóg lekkerder.

Aan de slag

1

Verdeel de basterdsuiker in 1 laag in een steelpan met dikke bodem. Breng met het water op laag vuur aan de kook en laat ca. 6 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.

2

Haal de pan van het vuur en roer er met een vuurvaste lepel eerst de boter door. Kijk uit voor hete spetters. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom en het zout toe en roer met een houten lepel tot een gladde karamel.

3

Laat 1 uur afkoelen op kamertemperatuur en schenk dan in een schone glazen pot.

combinatietipLekker met ijs, over fruit, op taarten en cakes

bewaartipJe kunt de karamel in een afgesloten pot in de koelkast ca. 2 weken bewaren.

bereidingstipHoe donkerder de karamel, hoe beter de smaak, maar laat het niet verbranden! Roer niet met een lepel, maar schud de pan soms voorzichtig heen en weer om de suiker egaal te laten karamelliseren. Kijk uit voor hete spetters.

variatietipVoeg een ½ tl zeezoutvlokken extra toe voor gezouten karamel.