bewaar
Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata
Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata
bewaar

Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata

Wist je dat bloemkolen stuk voor stuk met de hand worden geoogst? En na de oogst maken wij er met liefde deze geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata van!

30 min. bereiden
20 min. oventijd
10waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1½ kg

bloemkool

4½ liter

water

1 el

zout

125 g

Parmezaanse kaas

100 g

ricotta

1 el

milde olijfolie

15 g

verse platte peterselie

1 teen

knoflook

1

citroen

Dit heb je nodig

  • bakpapier

Wist je dat bloemkolen stuk voor stuk met de hand worden geoogst? En na de oogst maken wij er met liefde deze geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata van!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met het water en het zout aan de kook. Plaats de bloemkool met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.

2

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng met de ricotta en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

3

Leg de bloemkool in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bedek de kool rondom met het parmezaan- ricottamengsel (niet de stelen en bladeren). Bak de kool in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin.

4

Maak ondertussen de gremolata: snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de peterselie, knoflook en het citroenrasp door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in parten.

5

Neem de bloemkool uit de oven en leg op een bord. Verdeel een deel van de gremolata erover, serveer de rest in een bakje ernaast, samen met de citroenparten.

serveertipSnijd de bloemkool aan tafel in parten. Breng de parten eventueel verder op smaak met versgemalen peper, zout en extra vierge olijfolie.