bewaar
Beef teriyaki
Beef teriyaki
bewaar

Beef teriyaki

Beef teriyaki is vooral groots buiten Japan. Het is steak met een 'glaze' van tare: een mengsel van o.a. sojasaus en mirin.

15 min. bereiden
10 min. wachten
5waarderingen

Ingrediënten

4 personen

125 ml

sojasaus

125 ml

mirin

50 ml

sake

1 el

rietsuiker

240 g

pandanrijst

1

salade-ui

1 el

arachideolie

4

biefstukken

Dit heb je nodig

  • barbecuetang

Beef teriyaki is vooral groots buiten Japan. Het is steak met een 'glaze' van tare: een mengsel van o.a. sojasaus en mirin.

Aan de slag

1

Breng een pan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 10 min. Zet het vuur iets lager als de saus te veel schuimt en dreigt over te koken. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine plakjes.

2

Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe dit op hoog vuur. Dep de biefstukken droog en bestrooi met peper. Bak ze 3 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Voeg de helft van de saus (tare) toe en bak nog 1 min. op middelhoog vuur. Blijf intussen de biefstukken met de tang omkeren zodat het vlees karamelliseert. Haal uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.

3

Voeg ondertussen de rest van de saus toe aan de koekenpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot een lichtstroperige saus. Dit duurt ca. 5 min. Roer regelmatig. Zet het vuur uit. De saus dikt na afkoelen verder in. Snijd de biefstukken in dunne plakken en schenk de saus erover. Serveer de rijst ernaast en bestrooi met de salade-ui.

tip

combinatietipLekker met gestoomde broccoli.

achtergrondinfoVaak wordt er alleen wat (gestoomde) jasmijnrijst bij beef teriyaki geserveerd.

achtergrondinfoDe 'tare' kan worden aangevuld met dashi of andere bouillon, sherryazijn, knoflook, bosui, gember en zwartepeperkorrels.