bewaar
Gestoomde couscous met groenten in lichte saffraanbouillon van Nadia Zerouali§
Gestoomde couscous met groenten in lichte saffraanbouillon van Nadia Zerouali§
bewaar

Gestoomde couscous met groenten in lichte saffraanbouillon van Nadia Zerouali§

Probeer couscous eens op de manier zoals het bedoeld is. Kijk, proef en oordeel zelf!'

45 min. bereiden
1waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

2 tenen

knoflook

2

rijpe tomaten

3 el

milde olijfolie

½ bosje

verse platte peterselie

1 el

gemberpoeder

1 el

gemalen kurkuma (koenjit)

1 plukje

saffraan

1 liter

warm water

1 kg

spitskool

4

wortelen

1

venkel

500 g

couscous

1 tl

zout

200 ml

lauwwarm water

Dit heb je nodig

  • soeppan

Probeer couscous eens op de manier zoals het bedoeld is. Kijk, proef en oordeel zelf!'

Aan de slag

1

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in stukjes. Verhit ⅓ van de olie in het onderste deel van een couscouspan of in een grote soeppan. Voeg de ui, knoflook, tomatenstukjes, tot een bosje gebonden kruiden, de specerijen en naar smaak flink wat zout en peper toe. Bak alles kort mee, voeg het warme water toe en breng aan de kook.

2

Laat ca. 15 minuten zachtjes koken. Snijd de spitskool in 6 parten. Schil de wortels en halveer in de lengte. Verwijder de kern en het groen van de venkel en snijd de venkel in partjes. Voeg de groenten toe en kook nog ca. 20 minuten totdat de groenten lekker zacht zijn geworden en smaak hebben afgegeven aan de bouillon.

3

Doe de couscous in een grote schaal, besprenkel met de rest van de olie en bestrooi met het zout. Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt van de olie. Schenk er het lauwwarme water op en laat de couscous 10 minuten staan totdat het water volledig opgenomen is.

4

Roer de couscous los met een garde. Schep de couscous in een stoompan. Stoom de couscous circa 10 minuten, bij voorkeur boven de kokende bouillon en anders boven een pan met een flinke laag goed kokend water.

5

Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote schaal of kom, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde. Stoom dan nogmaals op dezelfde manier voor een 2e keer en als je nog zachtere couscous lekker vindt kun je dit zelfs voor een 3e keer doen. Breng eventueel verder op smaak met een extra scheutje olijfolie of een klontje boter.

6

Schep de warme couscous in een grote schaal of verdeel over diepe borden. Schenk er wat hete bouillon over en meng luchtig. Verdeel de groenten en het bosje kruiden mooi over de warme couscous.

tip

bereidingstipGeen couscouspan in huis? Gebruik een stoompan, een met een kaasdoek beklede zeef of stoommand of de schaal van de stoomoven

achtergrondinfoTraditioneel geserveerd met een glas boerenkarnemelk.

combinatietipLekker met een kommetje van de rest van de bouillon en Souq rozen- of gekonfijte citroenharissa op tafel om zelf naar smaak toe te voegen.