Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.
Ingrediënten
4 personen
2
middelgrote uien
3 tenen
knoflook
1 el
zonnebloemolie
500 g
rundergehakt
3 el
Mexicaanse kruiden voor bonen
2
rode paprika's
400 g
zwarte bonen in blik
400 g
kidneybonen in blik
800 g
gepelde tomaten in blik
2 el
chipotlepeper in adobosaus in pot
1
rode peper
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de bonenkruiden en eventueel zout 5 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Roer regelmatig.
Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in halve reepjes van ca. een ½ cm breed.
Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten en chipotlepeper toe aan de pan en druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 25 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe.
Verwijder de steelaanzet van de rode peper en snijd het vruchtvlees in ringetjes. Wil je minder pittig? Verwijder dan eerst de zaadlijsten. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout en bestrooi met de peperringen.
Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.

hoofdgerecht
4 personen
530 kcal
40 min. bereiden
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de bonenkruiden en eventueel zout 5 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Roer regelmatig.
Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in halve reepjes van ca. een ½ cm breed.
Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten en chipotlepeper toe aan de pan en druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 25 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe.
Verwijder de steelaanzet van de rode peper en snijd het vruchtvlees in ringetjes. Wil je minder pittig? Verwijder dan eerst de zaadlijsten. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout en bestrooi met de peperringen.
vegatip:Maak ook eens deze <a href=https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188244>chili sin carne</a>.
vegatip:Liever een dagje zonder vlees? Vervang het gehakt door 400 g rulstukjes.
achtergrondinfo:Rond 1800 ontstond de chili con carne in Texas. Er werd rundvlees gebruikt, maar ook buffel of hert. Wil je Texas chili maken? Zoek op de site naar 1192915 voor het recept.
variatietip:Lekker met cheddarkaas en sour cream erover.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
1 el zonnebloemolie
500 g rundergehakt
3 el Mexicaanse kruiden voor bonen
2 rode paprika's
400 g zwarte bonen in blik
400 g kidneybonen in blik
800 g gepelde tomaten in blik
2 el chipotlepeper in adobosaus in pot
1 rode peper