Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.
Ingrediënten
4 personen
2
middelgrote uien
3 tenen
knoflook
1 el
zonnebloemolie
500 g
rundergehakt
2 tl
paprikapoeder
2 tl
gemalen komijn
2 tl
gedroogde oregano
1 tl
uienpoeder
½ tl
gemalen kaneel
2
rode paprika's
400 g
zwarte bonen in blik
400 g
kidneybonen in blik
800 g
gepelde tomaten in blik
2 el
chipotlepeper in adobosaus in pot
200 ml
water
1
kippenbouillonblokje
50 g
pure chocolade 70%
1 tl
donkere basterdsuiker
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de specerijen en eventueel zout 5-6 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Bak het vlees goed aan door het wat langer aan één kant aan te bakken en af en toe een beetje aan te drukken. Het vlees hoeft niet overal even gaar te zijn. De bruinere stukjes zorgen voor meer smaak.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukjes van ca. 1 cm.
Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten, chipotle en het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen, chocola en suiker toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 90 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout.
Chili con carne
Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.

hoofdgerecht
null personen
635 kcal
20 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de specerijen en eventueel zout 5-6 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Bak het vlees goed aan door het wat langer aan één kant aan te bakken en af en toe een beetje aan te drukken. Het vlees hoeft niet overal even gaar te zijn. De bruinere stukjes zorgen voor meer smaak.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukjes van ca. 1 cm.
Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Roer regelmatig.
Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Voeg de tomaten, chipotle en het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen, chocola en suiker toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 90 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout.
combinatietip:Lekker met zure room, cheddar en peperringen. Serveer de chili met toppings naar keuze, denk aan in ringen gesneden jalapeño, koriander, geraspte cheddar, zure room, limoen en fijngesneden tomaten en rode ui.
vegatip:Maak ook eens deze <a href=https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188244>chili sin carne</a>.
vegatip:Liever een dagje zonder vlees? Vervang het gehakt door 400 g rulstukjes.
achtergrondinfo:Rond 1800 ontstond de chili con carne in Texas. Er werd rundvlees gebruikt, maar ook buffel of hert. Kijk hier voor het recept van <a href=https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1192915>Texas chili</a>.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
1 el zonnebloemolie
500 g rundergehakt
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl gedroogde oregano
1 tl uienpoeder
½ tl gemalen kaneel
2 rode paprika's
400 g zwarte bonen in blik
400 g kidneybonen in blik
800 g gepelde tomaten in blik
2 el chipotlepeper in adobosaus in pot
200 ml water
1 kippenbouillonblokje
50 g pure chocolade 70%
1 tl donkere basterdsuiker