bewaar
Chili con carne
Chili con carne
bewaar

Chili con carne

Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.

20 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
licht pittig
127waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

3 tenen

knoflook

1 el

zonnebloemolie

500 g

rundergehakt

2 tl

paprikapoeder

2 tl

gemalen komijn

2 tl

gedroogde oregano

1 tl

uienpoeder

½ tl

gemalen kaneel

2

rode paprika's

400 g

zwarte bonen in blik

400 g

kidneybonen in blik

800 g

gepelde tomaten in blik

2 el

chipotlepeper in adobosaus in pot

200 ml

water

1

kippenbouillonblokje

50 g

pure chocolade 70%

1 tl

donkere basterdsuiker

Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.

Aan de slag

1

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de specerijen en eventueel zout 5-6 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Bak het vlees goed aan door het wat langer aan één kant aan te bakken en af en toe een beetje aan te drukken. Het vlees hoeft niet overal even gaar te zijn. De bruinere stukjes zorgen voor meer smaak.

2

Maak de paprika’s schoon en snijd in stukjes van ca. 1 cm.

3

Voeg de ui en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Roer regelmatig.

4

Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.

5

Voeg de tomaten, chipotle en het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen, chocola en suiker toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 90 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout.

combinatietipLekker met zure room, cheddar en peperringen. Serveer de chili met toppings naar keuze, denk aan in ringen gesneden jalapeño, koriander, geraspte cheddar, zure room, limoen en fijngesneden tomaten en rode ui.
vegatipMaak ook eens deze chili sin carne.
vegatipLiever een dagje zonder vlees? Vervang het gehakt door 400 g rulstukjes.
achtergrondinfoRond 1800 ontstond de chili con carne in Texas. Er werd rundvlees gebruikt, maar ook buffel of hert. Kijk hier voor het recept van Texas chili.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Chili con carne

Chili con carne - 'con carne' is Spaans voor 'met vlees' - is een echt tex-mexgerecht, dat zijn oorsprong vindt in Texas en... zónder bonen! Wij hebben er eentje waar wel bonen in zitten. Tex-mex met een vleugje Nederland dus.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig