Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en rodekool
Zoete aardappel gevuld met kikkererwten en rodekool. Vullen maar!

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 kg zoete aardappel
- 350 g biologische kikkererwten in pot
- 2 el harissa
- 3 el olijfolie mild
- 450 g rodekolen
- 2 salade-uien
- 15 g platte peterselie
- 2 handsinaasappels
- ½ tl chilivlokken
- 1 teen knoflook
- 75 g yoghurt Griekse stijl
- 3 el water
- 2 el sesamzaad
Keukenspullen
- ovenschaal (30 x 20 cm)
- bakpapier
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal en bak ze in 45-50 min. gaar. Spoel ondertussen de kikkererwten onder koud stromend water en laat uitlekken. Roer de harissa in een kom los met ⅓ van de olie. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en meng goed, zodat alle kikkererwten een laagje harissa hebben. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi eventueel met zout. Schuif na 30 min. baktijd boven de zoete aardappelen in de oven en bak in nog 15-20 min. goudbruin en knapperig.
- Verwijder ondertussen de kern van de rodekool. Snijd de kool in zo dun mogelijke plakken. Snijd vanaf de zijkant; de kool valt dan vanzelf in mooie reepjes uit elkaar. Doe in een ruime saladeschaal. Snijd de salade-ui in zo dun mogelijke ringetjes en snijd de peterselie grof. Voeg de ui en de helft van de peterselie toe aan de rodekool.
- Boen de helft van de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil van de vrucht. Snijd met een scherp mes de oranje schil en het witte vlies van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Houd je hand hierbij boven de schaal rodekool, zodat het sap wordt opgevangen. Voeg de sinaasappelparten toe aan de kool. Knijp wat je overhoudt van de sinaasappels uit boven een kommetje. Meng dit met het sinaasappelrasp, de rest van de olie, de chilivlokken en zout naar smaak tot een dressing. Schep door de kool.
- Snijd de knoflook heel fijn en meng met de yoghurt. Voeg het water toe en roer tot een gladde saus. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad op laag vuur in ca. 3 min. goudbruin.
- Halveer de zoete aardappelen in de lengte. Druk ze in het midden met een lepel wat in, zodat je ze makkelijker kunt vullen. Vul met een deel van de rodekool salade. Schep de kikkererwten erop. Bestrooi met de rest van de peterselie en het sesamzaad en besprenkel met de yoghurtsaus. Serveer de rest van de salade apart erbij.
variatietip:
Zijn er vleeseters bij? Bak 150 g rundergehakt p.p. in een koekenpan op middelhoog vuur rul. Voeg 1 el harissa en een ½ el olijfolie toe en bak gaar. Vul de zoete aardappel hiermee.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 580 kcal
- eiwit 13 g
-
koolhydraten 80 g
waarvan suikers 20 g -
vet 19 g
waarvan verzadigd 3 g - natrium 480 mg
- vezels 18 g
Pittigheid
Ook te zien in
Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en rodekool
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en rodekool
Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 1 kg zoete aardappel
Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal en bak ze in 45-50 min. gaar.
- 350 g biologische kikkererwten in pot
- 2 el harissa
- 1 el olijfolie mild
Spoel ondertussen de kikkererwten onder koud stromend water en laat uitlekken. Roer de harissa in een kom los met de olie.
Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en meng goed, zodat alle kikkererwten een laagje harissa hebben.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi eventueel met zout.
Schuif na 30 min. baktijd boven de zoete aardappelen in de oven en bak in nog 15-20 min. goudbruin en knapperig.
- 450 g rodekolen
Verwijder ondertussen de kern van de rodekool.
Snijd de kool in zo dun mogelijke plakken. Snijd vanaf de zijkant; de kool valt dan vanzelf in mooie reepjes uit elkaar. Doe in een ruime saladeschaal.
- 2 salade-uien
- 15 g platte peterselie
Snijd de salade-ui in zo dun mogelijke ringetjes en snijd de peterselie grof. Voeg de ui en de helft van de peterselie toe aan de rodekool.
- 1 handsinaasappel
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht.
- 1 handsinaasappel
Snijd met een scherp mes de oranje schil en het witte vlies van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Houd je hand hierbij boven de schaal rodekool, zodat het sap wordt opgevangen. Voeg de sinaasappelparten toe aan de kool.
Knijp wat je overhoudt van de sinaasappels uit boven een kommetje.
- 2 el olijfolie mild
- ½ tl chilivlokken
Meng dit met het sinaasappelrasp, de rest van de olie, de chilivlokken en zout naar smaak tot een dressing. Schep door de kool.
- 1 teen knoflook
- 75 g yoghurt Griekse stijl
- 3 el water
Snijd de knoflook heel fijn en meng met de yoghurt. Voeg het water toe en roer tot een gladde saus.
- 2 el sesamzaad
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad op laag vuur in ca. 3 min. goudbruin.
Halveer de zoete aardappelen in de lengte. Druk ze in het midden met een lepel wat in, zodat je ze makkelijker kunt vullen.
Vul met een deel van de rodekool salade. Schep de kikkererwten erop.
Bestrooi met de rest van de peterselie en het sesamzaad en besprenkel met de yoghurtsaus. Serveer de rest van de salade apart erbij.
variatietip:
Zijn er vleeseters bij? Bak 150 g rundergehakt p.p. in een koekenpan op middelhoog vuur rul. Voeg 1 el harissa en een ½ el olijfolie toe en bak gaar. Vul de zoete aardappel hiermee.