bewaar
Spruitjes koken
Spruitjes koken
bewaar

Spruitjes koken

Zo kook je spruitjes perfect gaar.

15 min. bereiden
4waarderingen

Ingrediënten

4 personen

½ tl

zout

700 g

spruitjes

Zo kook je spruitjes perfect gaar.

Aan de slag

1

Breng een ruime pan met water en het zout aan de kook. Snijd ondertussen de harde uiteinden van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes die er niet mooi uitzien.

2

Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht.

3

Prik met een vork om de gaarheid te controleren. Giet af. Serveer direct, verwerk verder of spoel de spruiten af onder koud stromend water, zodat ze niet doorgaren.

bereidingstipNa het afgieten garen de spruiten nog een beetje door. Je kunt er ook voor kiezen om de gekookte spruiten onder koud stromend water te spoelen. Dan stopt het kookproces en blijven de spruiten knapperig en mooi groen.

combinatietipEet gekookte spruitjes klassiek met aardappels en vlees of een vegetarische optie, gebruik ze in een salade, quiche of beleg er een plaattaart mee, nu is het gerecht niet meer lactose- en glutenvrij.

bereidingstipDe kooktijd van spruiten hangt af van de grootte. Kleine spruiten? Kook de spruiten dan 2-3 min. voor beetgaar en 5 min voor zacht.