Pata­tas bra­vas

Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes.

(1) waardeer
spaans bijgerecht Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes. 4 personen
5 1

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenpapier
  • staafmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes. Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise). Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.
  2. Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit ⅕ van de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur. Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee. Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.
  3. Verhit de helft van de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min. Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  4. Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.

Tip:

Iedere streek in Spanje heeft z’n eigen versie en zelfs dan maakt iedere chef het weer net wat anders. Overeenkomstig is dat de ‘salsa brava’ pittig is. De een zegt dat ‘ie oranje is door paprika en paprikapoeder, de ander dat er per se tomaat in moet. In sommige streken wordt het geserveerd met aïoli naast de tomatensaus.

bewaartip:

De saus is voldoende voor twee keer. Je kunt de saus goed invriezen. Zorg dan dat er voldoende ruimte in het diepvriesbakje overblijft, zodat de saus kan uitzetten tijdens het bevriezen zonder dat het bakje barst.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 400 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 52 g
    waarvan suikers 12 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 7 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in
januari 2020

Patatas bravas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pata­tas bra­vas

1
1
  • 1 kg vastkokende aardappel

Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm.

2
2
  • 1 middelgrote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper

Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes.

3
3
  • 150 g winterpeen

Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise).

4
4

Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.

5
5
  • 1 el milde olijfolie

Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur.

6
6
  • ½ el La Chinata gerookte paprikapoeder hot

Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee.

7
7
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el vloeibare honing

Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.

8
8
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept.

9
9

Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.

10
10
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min.

11
11

Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

12
12

Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.

bewaartip:

De saus is voldoende voor twee keer. Je kunt de saus goed invriezen. Zorg dan dat er voldoende ruimte in het diepvriesbakje overblijft, zodat de saus kan uitzetten tijdens het bevriezen zonder dat het bakje barst.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.