bewaar
Patatas bravas
Patatas bravas
bewaar

Patatas bravas

Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes.

35 min. bereiden
pittig
3waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

vastkokende aardappel

1

middelgrote ui

4 tenen

knoflook

1

rode peper

150 g

winterpeen

5 el

milde olijfolie

½ el

La Chinata gerookte paprikapoeder hot

400 g

tomatenblokjes in blik

1 el

wittewijnazijn

1 el

vloeibare honing

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • staafmixer

Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes.

Aan de slag

1

Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes. Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise). Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.

2

Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit ⅕ van de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur. Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee. Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.

3

Verhit de helft van de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min. Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

4

Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.

bewaartipDe saus is voldoende voor twee keer. Je kunt de saus goed invriezen. Zorg dan dat er voldoende ruimte in het diepvriesbakje overblijft, zodat de saus kan uitzetten tijdens het bevriezen zonder dat het bakje barst.

algemeenIedere streek in Spanje heeft z’n eigen versie en zelfs dan maakt iedere chef het weer net wat anders. Overeenkomstig is dat de ‘salsa brava’ pittig is. De een zegt dat ‘ie oranje is door paprika en paprikapoeder, de ander dat er per se tomaat in moet. In sommige streken wordt het geserveerd met aïoli naast de tomatensaus.