bewaar
Preistamppot met zoete aardappel, Amsterdamse ui en varkensbraadworst
Preistamppot met zoete aardappel, Amsterdamse ui en varkensbraadworst
bewaar

Preistamppot met zoete aardappel, Amsterdamse ui en varkensbraadworst

Fruit je prei heel langzaam op laag vuur, dan wordt hij lekker zacht en zoet.

30 min. bereiden
22waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

iets kruimige aardappelen

500 g

zoete aardappel

700 g

prei

3 el

milde olijfolie

4

varkensbraadworsten

50 g

ongezouten roomboter

100 ml

halfvolle melk

¼ tl

gemalen nootmuskaat

4 el

Amsterdamse uien

Dit heb je nodig

  • pureestamper

Fruit je prei heel langzaam op laag vuur, dan wordt hij lekker zacht en zoet.

Aan de slag

1

Schil beide soorten aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ruim water met eventueel zout in 20 min. gaar.

2

Snijd het kontje en 1 cm van het groene gedeelte van de prei. Snijd het deel dat je overhoudt in de lengte doormidden. Was en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd in halve ringen van een ½ cm.

3

Verhit de olie in een koekenpan. Bak de braadworsten op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de worsten in 12 min. gaar. Keer regelmatig.

4

Smelt de boter in een hapjespan en fruit de prei op heel laag vuur 10 min. heel zacht (het mag niet bruin worden). Schep regelmatig om.

5

Verwarm de melk in een steelpan. Meng de aardappelen met de warme melk en stamp met de pureestamper tot een smeuïge stamppot. Schep de prei erdoor en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de preistamppot over borden en leg de braadworst en de uien erop.