Prei­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel, Am­ster­dam­se ui en var­kens­braad­worst

Fruit je prei heel langzaam op laag vuur, dan wordt hij lekker zacht en zoet.

(13) waardeer
hollands hoofdgerecht Fruit je prei heel langzaam op laag vuur, dan wordt hij lekker zacht en zoet. 4 personen
4 13

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil beide soorten aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ruim water met eventueel zout in 20 min. gaar.
  2. Snijd het kontje en 1 cm van het groene gedeelte van de prei. Snijd het deel dat je overhoudt in de lengte doormidden. Was en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd in halve ringen van een ½ cm.
  3. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de braadworsten op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de worsten in 12 min. gaar. Keer regelmatig.
  4. Smelt de boter in een hapjespan en fruit de prei op heel laag vuur 10 min. heel zacht (het mag niet bruin worden). Schep regelmatig om.
  5. Verwarm de melk in een steelpan. Meng de aardappelen met de warme melk en stamp met de pureestamper tot een smeuïge stamppot. Schep de prei erdoor en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de preistamppot over borden en leg de braadworst en de uien erop.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 730 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 53 g
    waarvan suikers 16 g
  • vet 43 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in

Preistamppot met zoete aardappel, Amsterdamse ui en varkensbraadworst

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prei­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel, Am­ster­dam­se ui en var­kens­braad­worst

1
1
  • 500 g iets kruimige aardappelen
  • 500 g zoete aardappelen

Schil beide soorten aardappelen en snijd ze in stukken.

2
2

Kook ze in ruim water met eventueel zout in 20 min. gaar.

3
3
  • 700 g preien

Snijd het kontje en 1 cm van het groene gedeelte van de prei. Snijd het deel dat je overhoudt in de lengte doormidden.

4
4

Was en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd in halve ringen van een ½ cm.

5
5
  • 3 el milde olijfolie
  • 4 varkensbraadworsten

Verhit de olie in een koekenpan. Bak de braadworsten op hoog vuur rondom bruin.

6
6

Zet het vuur laag en bak de worsten in 12 min. gaar. Keer regelmatig.

7
7
  • 50 g ongezouten roomboter

Smelt de boter in een hapjespan en fruit de prei op heel laag vuur 10 min. heel zacht (het mag niet bruin worden). Schep regelmatig om.

8
8
  • 100 ml halfvolle melk

Verwarm de melk in een steelpan. Meng de aardappelen met de warme melk en stamp met de pureestamper tot een smeuïge stamppot.

9
9
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat

Schep de prei erdoor en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

10
10
  • 4 el Amsterdamse uien

Verdeel de preistamppot over borden en leg de braadworst en de uien erop.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.