Ro­ma­nes­co­ca­ke

Wat een plaatje, deze hartige cake. En handig: je kunt 'm al een dag van tevoren maken.

  • bijgerecht
  • 12 stuks
  • 155 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(4) waardeer
bijgerecht Wat een plaatje, deze hartige cake. En handig: je kunt 'm al een dag van tevoren maken. 12 stuks
4 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • kaasschaaf
  • bakpapier
  • cakevorm (30 cm, ingevet)
  • rasp
  • zeef

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de romanesco in grote roosjes en kook 5 min. Giet af, laat goed uitlekken en afkoelen.
  2. Schaaf ondertussen de courgette met een kaasschaaf of dunschiller rondom in lange linten tot je bij de zaadlijsten komt. Snijd de zaadlijsten fijn. Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier.
  3. Bekleed de cakevorm in de breedte met de courgettelinten door deze naast elkaar te leggen. Zorg ervoor dat de linten elkaar iets overlappen.
  4. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil, ris de blaadjes van de takjes tijm en rasp de kaas. Meng het citroenrasp, de blaadjes tijm en de kaas door de fijngesneden courgette. Klop de eieren los en voeg toe. Zeef het bakmeel, de hot curry en het zout erboven en meng tot een beslag.
  5. Verdeel ⅓ van het beslag over de cakevorm en zet de romanescoroosjes met de puntjes naar beneden rechtop en achter elkaar in het midden van het beslag. Schep voorzichtig de rest van het beslag erop en vouw de courgettelinten erover. Bak ca. 45 min. in het midden van de oven.
  6. Neem de cake uit de oven en snijd rondom los. Leg een serveerschaal op de cakevorm en stort de cake erop.

variatietip:

In plaats van romanesco kun je ook 300 g broccoliroosjes gebruiken.

bewaartip:

Je kunt de cake 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Je kunt ’m ook in zijn geheel of in plakken ca. 3 maanden invriezen. Laat ontdooien en serveer op kamertemperatuur.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 155 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 9 g
    waarvan suikers 2 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 280 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Romanescocake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ro­ma­nes­co­ca­ke

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 300 g romanesco

Snijd de romanesco in grote roosjes en kook 5 min. Giet af, laat goed uitlekken en afkoelen.

3
3
  • 1 courgette

Schaaf ondertussen de courgette met een kaasschaaf of dunschiller rondom in lange linten tot je bij de zaadlijsten komt.

4
4

Snijd de zaadlijsten fijn. Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier.

5
5

Bekleed de cakevorm in de breedte met de courgettelinten door deze naast elkaar te leggen. Zorg ervoor dat de linten elkaar iets overlappen.

6
6
  • 1 citroen
  • 4 takjes verse tijm
  • 150 g Zwitserse Gruyère

Boen de citroen schoon en rasp de gele schil, ris de blaadjes van de takjes tijm en rasp de kaas.

7
7

Meng het citroenrasp, de blaadjes tijm en de kaas door de fijngesneden courgette.

8
8
  • 10 middelgrote eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl hot currypoeder
  • 1 tl zout

Klop de eieren los en voeg toe. Zeef het bakmeel, de hot curry en het zout erboven en meng tot een beslag.

9
9

Verdeel ⅓ van het beslag over de cakevorm en zet de romanescoroosjes met de puntjes naar beneden rechtop en achter elkaar in het midden van het beslag.

10
10

Schep voorzichtig de rest van het beslag erop en vouw de courgettelinten erover. Bak ca. 45 min. in het midden van de oven.

11
11

Neem de cake uit de oven en snijd rondom los. Leg een serveerschaal op de cakevorm en stort de cake erop.

variatietip:

In plaats van romanesco kun je ook 300 g broccoliroosjes gebruiken.

bewaartip:

Je kunt de cake 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Je kunt ’m ook in zijn geheel of in plakken ca. 3 maanden invriezen. Laat ontdooien en serveer op kamertemperatuur.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.