Taai­taai-sin­ter­kla­zen

Wie zoet is... bakt taaitaai-sinterklazen! Een sinterklaas-recept uit duizenden.

(1) waardeer
hollands gebak Wie zoet is... bakt taaitaai-sinterklazen! Een sinterklaas-recept uit duizenden. 4 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

4 stuks

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwast

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de basterdsuiker, honing en het zout met 80 ml water (per 4 stuks) in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
  2. Zeef ondertussen het meel, de bloem, koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom. Schenk hier al roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.
  3. Verwarm de oven voor op 210 °C. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ cm dik. Snijd er 4 sinterklazen uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los met 2 tl water (per 4 stuks) en bestrijk de sinterklazen met behulp van de bakkwast met het ei. Bak de sinterklazen ca. 12 min. in de oven. Laat afkoelen op een rooster en decoreer met de decoratiestiften van Dr. Oetker.

bewaartip:

Vlak na het bakken zullen de sinterklazen aan de buitenkant nog wat knapperig zijn, maar ze worden vanzelf helemaal taai. Worden de sinterklazen te hard, doe ze dan in een plastic zak met een boterham erbij en ze worden weer zacht en taai.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 725 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 154 g
    waarvan suikers 82 g
  • vet 4 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 880 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Taaitaai-sinterklazen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Taai­taai-sin­ter­kla­zen

1
1
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 130 g vloeibare honing
  • ½ tl zout
  • 80 ml water

Doe de basterdsuiker, honing en het zout met het water in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.

2
2
  • 200 g volkoren tarwemeel
  • 230 g tarwebloem
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 40 g gestampte muisjes
  • 16 g bakpoeder

Zeef ondertussen het meel, de bloem, koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom.

3
3

Schenk hier al roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld.

4
4

Dek af met vershoudfolie en laat ca. 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.

5
5

Verwarm de oven voor op 210 °C. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ cm dik.

6
6

Snijd er 4 sinterklazen uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

7
7
  • 1 middelgroot ei
  • 10 ml water

Klop het ei los met het water en bestrijk de sinterklazen met behulp van de bakkwast met het ei. Bak de sinterklazen ca. 12 min. in de oven.

8
8
  • 4 Dr. Oetker decoratiestiften kleur

Laat afkoelen op een rooster en decoreer met de decoratiestiften van Dr. Oetker.

bewaartip:

Vlak na het bakken zullen de sinterklazen aan de buitenkant nog wat knapperig zijn, maar ze worden vanzelf helemaal taai. Worden de sinterklazen te hard, doe ze dan in een plastic zak met een boterham erbij en ze worden weer zacht en taai.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.