Coo­kie dough ijs­bom­be

Het kerstdiner dit jaar wordt er een om nooit te vergeten. Want je eindigt 'm met dit juweeltje: een zelfgemaakte ijsbombe!

  • nagerecht
  • 16 personen
  • 350 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 3 uur wachten
(9) waardeer
nagerecht Het kerstdiner dit jaar wordt er een om nooit te vergeten. Want je eindigt 'm met dit juweeltje: een zelfgemaakte ijsbombe! 16 personen
4 9

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • mengkom (Ø 22 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen op middelhoog vuur in 4-5 min. goudbruin. Laat afkoelen.
  2. Doe de kristalsuiker met het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot het goudbruin is. Roer niet, maar draai af en toe met de pan, zodat de karamel loskomt van de randen.
  3. Giet ⅓ van de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel voorzichtig op om de karamel te verspreiden. Let op: de karamel is erg heet! Laat in ca. 45 min. afkoelen en breek in lange stukken om de kroon van te maken. Houd apart tot gebruik.
  4. Doe de amandelen met het zout bij de rest van de karamel in de steelpan en schep om. Giet deze hete praliné op een vel bakpapier. Laat ca. 45 min. afkoelen. Hak in stukjes.
  5. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes. Snijd de boter in blokjes en doe in een kom. Voeg de poedersuiker, het vanille-extract en de rest van het zout toe en meng met je vingertoppen tot een egaal mengsel. Kneed het amandelmeel en de chocolade erdoor. Zet de cookie dough tot gebruik in de koelkast.
  6. Laat beide soorten ijs 15 min. buiten de vriezer wat zachter worden. Bekleed de mengkom zo strak mogelijk met vershoudfolie. Schep het vanille-ijs in de kom en maak er rondom een laag van 2 cm dik van; laat de bovenste rand van de kom vrij. Bestrooi met ⅓ van de amandelpraliné. Duw de helft van de cookie dough in stukjes in het vanille-ijs. Schep het kaneelijs in de kom en strijk de bovenkant glad. Bedek met de rest van de cookie dough. Dek de bombe af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
  7. Stort de bombe op een mooie schaal. Strijk rimpels in het oppervlak eventueel gladder met een (palet)mes dat je steeds nat maakt in heet water. Decoreer de bombe met de rest van de amandelpraliné en garneer de bovenkant met de stukken karamel.

bewaartip:

Je kunt de bombe 5 dagen van tevoren bereiden, zonder te decoreren. Bewaar de bombe in de vriezer en de karamelschotsen en praliné luchtdicht buiten de koelkast tot gebruik.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 350 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 18 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Cookie dough ijsbombe

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Coo­kie dough ijs­bom­be

1
1
  • 50 g garneeramandelen

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen op middelhoog vuur in 4-5 min. goudbruin. Laat afkoelen.

2
2
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 5 el kraanwater

Doe de kristalsuiker met het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot het goudbruin is.

3
3

Roer niet, maar draai af en toe met de pan, zodat de karamel loskomt van de randen.

4
4

Giet ⅓ van de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel voorzichtig op om de karamel te verspreiden.

5
5

Let op: de karamel is erg heet! Laat in ca. 45 min. afkoelen en breek in lange stukken om de kroon van te maken. Houd apart tot gebruik.

6
6
  • ½ tl zout

Doe de amandelen met het zout bij de rest van de karamel in de steelpan en schep om.

7
7

Giet deze hete praliné op een vel bakpapier. Laat ca. 45 min. afkoelen. Hak in stukjes.

8
8
  • 50 g Delicata puur fleur de sel belgische chocolade
  • 75 g ongezouten roomboter

Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes. Snijd de boter in blokjes en doe in een kom.

9
9
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract
  • ½ tl zout

Voeg de poedersuiker, het vanille-extract en de rest van het zout toe en meng met je vingertoppen tot een egaal mengsel.

10
10
  • 150 g amandelmeel

Kneed het amandelmeel en de chocolade erdoor. Zet de cookie dough tot gebruik in de koelkast.

11
11
  • 1 liter vanilleroomijs
  • 1 liter kaneelijs

Laat beide soorten ijs 15 min. buiten de vriezer wat zachter worden.

12
12

Bekleed de mengkom zo strak mogelijk met vershoudfolie. Schep het vanille-ijs in de kom en maak er rondom een laag van 2 cm dik van; laat de bovenste rand van de kom vrij.

13
13

Bestrooi met ⅓ van de amandelpraliné. Duw de helft van de cookie dough in stukjes in het vanille-ijs.

14
14

Schep het kaneelijs in de kom en strijk de bovenkant glad. Bedek met de rest van de cookie dough.

15
15

Dek de bombe af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de vriezer.

16
16

Stort de bombe op een mooie schaal. Strijk rimpels in het oppervlak eventueel gladder met een (palet)mes dat je steeds nat maakt in heet water.

17
17

Decoreer de bombe met de rest van de amandelpraliné en garneer de bovenkant met de stukken karamel.

bewaartip:

Je kunt de bombe 5 dagen van tevoren bereiden, zonder te decoreren. Bewaar de bombe in de vriezer en de karamelschotsen en praliné luchtdicht buiten de koelkast tot gebruik.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.