Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
Worst is samen met de klassiekers appel, salie en pecannoten in perfecte harmonie in deze kalkoenvulling.

Advertentie
Ingrediënten
- 1 prei
- 60 g gezouten pecannoten
- 1 takje verse salie
- 1 Jazz appel
- 2 scharrel braadworsten
- 25 g panko
- 100 g AH Biologisch gerookte spekreepjes
- 2½ kg kalkoen
- 50 g ongezouten roomboter
Keukenspullen
- bakkwast
- ovenschaal (25 x 35 cm)
- aluminiumfolie
- kerntemperatuurmeter
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Hak de pecannoten grof. Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn. Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise). Verwijder het vel van de worsten. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.
- Smelt de boter in een steelpan. Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout. Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ca. 1.5 uur in het midden van de oven. Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt. Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.
- Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.
bereidingstip:
Gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 670 kcal
- eiwit 66 g
-
koolhydraten 8 g
waarvan suikers 4 g -
vet 41 g
waarvan verzadigd 14 g - natrium 520 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 1 prei
- 60 g gezouten pecannoten
Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Hak de pecannoten grof.
- 1 takje verse salie
Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn.
- 1 Jazz appel
Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).
- 2 scharrel braadworsten
- 25 g panko
- 100 g AH Biologisch gerookte spekreepjes
- 2½ kg kalkoen
Verwijder het vel van de worsten. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.
- 50 g ongezouten roomboter
Smelt de boter in een steelpan. Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout.
Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ca. 1.5 uur in het midden van de oven.
Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt.
Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.
Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.
bereidingstip:
Gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.