bewaar
Bapao met gehakt
Bapao met gehakt
bewaar

Bapao met gehakt

Zelfgemaakt zijn deze met gehakt gevulde bapao's het allerlekkerst.

50 min. bereiden
1 uur 45 min. wachten
licht pittig
29waarderingen

Ingrediënten

8 porties

125 ml

lauw water

1½ tl

kristalsuiker

3.5 g

instant gist

250 g

tarwebloem

8 g

bakpoeder

½ tl

zout

1 el

arachideolie

1

sjalot

2 tenen

knoflook

150 g

rundergehakt

½ tl

gemberpoeder

½ el

sambal badjak

1 el

water

1 tl

maizena

2 el

ketjap manis

Dit heb je nodig

  • schone theedoek

  • stoommandje

  • bakpapier

Zelfgemaakt zijn deze met gehakt gevulde bapao's het allerlekkerst.

Aan de slag

1

Doe het lauwwarme water in een kommetje en roer de kristalsuiker en gist erdoor. Laat 10 min. staan. Meng in een ruime kom de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar. Schenk het gistmengsel erbij en kneed kort. Voeg de olie toe en kneed tot een samenhangend deeg.

2

Bestuif het werkblad en je handen met wat bloem, neem het deeg uit de kom en kneed 10 min. door tot een soepel deeg. Bestuif de kom met wat bloem en leg de bol deeg erin. Bedek met een schone theedoek en laat ca. 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

3

Maak ondertussen de vulling. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.

4

Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten, knoflook, gemberpoeder en sambal toe en bak ca. 5 min. Maak ondertussen een papje van het water en de maizena. Meng los met een vork. Voeg samen met de ketjap toe aan het gehakt bak nog 2-3 min. Laat het gehaktmengsel helemaal afkoelen.

5

Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke balletjes (per 8 stuks). Vorm met je duim een kuipje van de balletjes en vul elk balletje met 1 el gehaktmengsel. Knijp het deeg weer goed dicht. Vorm er mooie balletjes van. Laat ze afgedekt nog 45 min. verder rijzen.

6

Breng een laag water van 4 cm aan de kook in een pan en plaats de stoommand erboven. Knip stukjes bakpapier van ca. 8 x 8 cm en leg op de bodem van de stoommand. Zorg ervoor dat niet de hele bodem bedekt is, zodat de stoom ertussendoor kan. Leg er 3 à 4 bolletjes in. Bedek de deksel rondom met een schone theedoek (zodat er minder stoom ontsnapt) doe op de pan en stoom met de deksel op de pan in 15-20 min. gaar. Herhaal met de rest.

combinatietipLekker met chilisaus.
achtergrondinfoBapao komt oorspronkelijk uit China maar wordt ook in Indonesië gemaakt. Er bestaan talloze vullingen voor. In traditionele recepten wordt wit gebleekt meel met een laag glutengehalte of rijstemeel gebruikt. In dit recept hebben we het vervangen door tarwebloem.

Knoflook snijden

Instructievideo - 00:57 min.

Bapao met gehakt

Zelfgemaakt zijn deze met gehakt gevulde bapao's het allerlekkerst.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig