bewaar
Bavette met cranberry-uienchutney en blauwekaaspuree
Bavette met cranberry-uienchutney en blauwekaaspuree
bewaar

Bavette met cranberry-uienchutney en blauwekaaspuree

Bavette is een luxe stukje vlees van de koe met veel structuur en veel smaak.

1 uur 10 min. bereiden
13waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4

rode uien

3 cm

verse gember

4 el

traditionele olijfolie

125 g

diepvries cranberry's

4 el

donkere basterdsuiker

100 ml

rode port

1 tl

mosterdzaad

25 ml

balsamicoazijn

750 g

bavette biefstuk

1 kg

kruimige aardappel

150 ml

halfvolle melk

50 g

ongezouten roomboter

150 g

cambozola blauwaderkaas

Dit heb je nodig

  • vleesthermometer

  • aluminiumfolie

  • pureestamper

Bavette is een luxe stukje vlees van de koe met veel structuur en veel smaak.

Aan de slag

1

Snijd de uien in halve ringen. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de 2 el olie in een pan met dikke bodem en bak de uien 15 min. op middelhoog vuur. Voeg de cranberry’s, gember, basterdsuiker, port, mosterdzaad en balsamicoazijn toe en laat nog 25 min. op middelhoog vuur zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat staan tot gebruik.

2

Bestrijk ondertussen de bavette met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie of boter tot deze zeer heet is en bak het vlees ca. 10 min. op hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur terug naar middelhoog en bak het vlees tot het een kerntemperatuur van 56 ºC heeft. Gebruik hiervoor een vleesthermometer. Dit duurt ca. 15 min. Neem uit de pan en laat op een bord onder aluminiumfolie 10 min. rusten.

3

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan of magnetron. Voeg de melk en boter toe aan de afgegoten aardappelen en stamp met een pureestamper tot een smeuïge puree en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de kaas in stukjes en snijd het vlees op de draad in plakken van ½ cm. Verdeel de kaas over de puree en serveer met de cranberry-uienchutney en het vlees.

tip

bereidingstipOm de kerntemperatuur van het vlees te meten, steek je de vleesthermometer in het dikste deel van de bavette. Als de thermometer 56 ºC aangeeft, is het vlees gaar.

combinatietipLekker met gestoomde broccoli.

Gember gebruiken

Instructievideo - 01:26 min.