bewaar
Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus
Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus
bewaar

Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus

Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker.

40 min. bereiden
25 min. oventijd
3 uur wachten
25waarderingen

Ingrediënten

4 personen

½

citroen

500 ml

kraanwater

110 g

zout

50 g

kristalsuiker

1½ liter

kraanwater

2

gedroogde laurierblaadjes

½ el

peperkorrels

600 g

diepvries wilde fazantdij van de vakslager

1 el

tarwebloem

50 g

ongezouten roomboter

600 g

regenboog wortelmix

2

uien

2 tenen

knoflook

250 ml

kippenbouillon van tablet

100 g

gedroogde cranberry's

50 ml

whisky

50 ml

verse slagroom

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • ovenvaste braadpan met deksel

  • aluminiumfolie

  • staafmixer met bakje

Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker.

Aan de slag

1

Begin ‘s ochtends al met het maken van de pekel (zoutbad). Snijd hiervoor de citroen in plakjes. Breng 500 ml water met het zout en de suiker aan de kook. Zet het vuur uit als zout en suiker zijn opgelost en voeg de citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en 1½ liter water toe. Laat helemaal afkoelen in de koelkast. Leg de fazantdijen in de pekel en zorg dat ze onderstaan. Laat afgedekt 3 uur pekelen in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 140 °C. Neem de fazant uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de bloem. Verhit de boter in de braadpan en braad de fazant in 2 delen op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. Schil ondertussen de wortelmix en snijd in stukken. Snijd de uien in parten en de knoflook in plakjes. Neem de fazant uit de pan en fruit de wortel, ui en knoflook 4 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de kippenbouillon en de helft van de cranberry’s toe. Doe de fazantdijen terug in de pan. Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de fazant in ca. 25 min. gaar worden.

3

Neem de fazant uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd warm in de oven op 120 °C, in een ovenvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie. Maak ondertussen de saus. Zet de pan met bouillon op hoog vuur en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de whisky, slagroom, peper en eventueel zout toe en laat al roerend 5 min. op middelhoog vuur koken.

4

Neem de pan van het vuur, schenk de inhoud in de beker van de staafmixer en pureer tot een gladde saus. Doe terug in de pan en roer de rest van de cranberry’s erdoor. Verwarm nog 5 min. Serveer de fazant met de groenten en de saus.

tip

combinatietip Lekker met gebakken knolselderij met gekaramelliseerd witlof. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor het recept.