Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue
Zo maak je de lekkerste hele kip van de barbecue, goed gaar én lekker mals.

Advertentie
Ingrediënten
- 4 liter kraanwater
- 225 g zout
- 100 g kristalsuiker
- 1 citroen (schoongeboend, in plakjes gesneden)
- 4 gedroogde laurierblaadjes
- 1 el peperkorrels
- 1 scharrelkip (ca. 1.5 kg, elastiek verwijderd)
Keukenspullen
- barbecue met deksel
- wildschaar
- 2 metalen spiesen
Advertentie
Bereiden
- Kook 1 l water met het zout en de suiker. Zout en suiker opgelost? Zet het vuur uit en voeg de citroen, laurier, peper en 3 l water toe. Zet in de koelkast. Begin 's ochtends al met het maken van de pekel. Haal het elastiek van de kip en leg de kip in de pekel. Laat afgedekt 8 uur pekelen.
- Steek alvast de barbecue aan, het liefst met een firestarter. Verdeel de roodgloeiende houtskool gelijkmatig over de barbecue.
- Neem nu de kip uit de pekel en dep hem droog met keukenpapier. Leg de kip met de borstzijde naar beneden en knip met een wildschaar de ruggengraat eruit. Dit deel gebruik je niet, maar kun je wel gebruiken om bouillon van te trekken. Je kunt het tot gebruik invriezen. Klap de kip open en leg met de borstkant naar boven. Duw de kip plat en steek er kruislings 2 metalen spiesen in om de kip in deze vorm te houden. Leg de kip op de barbecue en rooster in ca. 30 min. op medium hitte gaar. Keer regelmatig. Neem de kip van de barbecue als deze mooi bruin en gaar is. Laat ongeveer 10 min. rusten voor serveren.
variatietip:
Pekelen is een goede manier om heel mals vlees met veel smaak van de barbecue te krijgen. Je kunt ook varkensvlees, zoals karbonades of varkenshaas, pekelen. Let wel: Hoe kleiner het stuk vlees, hoe korter de pekeltijd.

Pekelen
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 500 kcal
- eiwit 41 g
- koolhydraten 3 g
-
vet 36 g
waarvan verzadigd 11 g - natrium 1.140 mg
- vezels 0 g
Ook te zien in
Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue

- 4 liter kraanwater
- 225 g zout
- 100 g kristalsuiker
- 1 citroen
- 4 gedroogde laurierblaadjes
- 1 el peperkorrels
Kook 1 l water met het zout en de suiker. Zout en suiker opgelost? Zet het vuur uit en voeg de citroen, laurier, peper en 3 l water toe. Zet in de koelkast.
Tip: Begin 's ochtends al met het maken van de pekel.

- 1 scharrelkip
Laat de kip afgedekt 8 uur pekelen. Steek de barbecue aan, het liefst met een firestarter, en verdeel de gloeiende houtskool gelijkmatig over de barbecue.

Neem nu de kip uit de pekel en dep hem droog met keukenpapier. Leg de kip met de borstzijde naar beneden en knip met een wildschaar de ruggengraat eruit.
Tip: De ruggengraat gebruik je niet, maar kun je wel gebruiken om bouillon van te trekken. Je kunt hem tot gebruik invriezen.

Klap de kip open en leg met de borstkant naar boven. Duw de kip plat en steek er kruislings 2 metalen spiesen in om de kip in deze vorm te houden.

Leg de kip op de barbecue en rooster in ca. 30 min. op medium hitte gaar. Keer regelmatig. Neem de kip van de barbecue als deze mooi bruin en gaar is.
Tip: Leg de kip op een bakje van aluminiumfolie om vlammen en verbranden te voorkomen.

Laat ongeveer 10 min. rusten voor serveren.
variatietip:
Pekelen is een goede manier om heel mals vlees met veel smaak van de barbecue te krijgen. Je kunt ook varkensvlees, zoals karbonades of varkenshaas, pekelen. Let wel: Hoe kleiner het stuk vlees, hoe korter de pekeltijd.