bewaar
Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue
Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue
bewaar

Gepekelde en gevlinderde kip van de barbecue

Zo maak je de lekkerste hele kip van de barbecue, goed gaar én lekker mals.

45 min. bereiden
8 uur wachten
28waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4 liter

kraanwater

225 g

zout

100 g

kristalsuiker

1

citroen

4

gedroogde laurierblaadjes

1 el

peperkorrels

1

scharrelkip

Dit heb je nodig

  • barbecue met deksel

  • wildschaar

  • metalen spiesen

Zo maak je de lekkerste hele kip van de barbecue, goed gaar én lekker mals.

Aan de slag

1

Kook 1 l water met het zout en de suiker. Zout en suiker opgelost? Zet het vuur uit en voeg de citroen, laurier, peper en 3 l water toe. Zet in de koelkast. Begin 's ochtends al met het maken van de pekel. Haal het elastiek van de kip en leg de kip in de pekel. Laat afgedekt 8 uur pekelen.

2

Steek alvast de barbecue aan, het liefst met een firestarter. Verdeel de roodgloeiende houtskool gelijkmatig over de barbecue.

3

Neem nu de kip uit de pekel en dep hem droog met keukenpapier. Leg de kip met de borstzijde naar beneden en knip met een wildschaar de ruggengraat eruit. Dit deel gebruik je niet, maar kun je wel gebruiken om bouillon van te trekken. Je kunt het tot gebruik invriezen. Klap de kip open en leg met de borstkant naar boven. Duw de kip plat en steek er kruislings 2 metalen spiesen in om de kip in deze vorm te houden. Leg de kip op de barbecue en rooster in ca. 30 min. op medium hitte gaar. Keer regelmatig. Neem de kip van de barbecue als deze mooi bruin en gaar is. Laat ongeveer 10 min. rusten voor serveren.

variatietipPekelen is een goede manier om heel mals vlees met veel smaak van de barbecue te krijgen. Je kunt ook varkensvlees, zoals karbonades of varkenshaas, pekelen. Let wel: Hoe kleiner het stuk vlees, hoe korter de pekeltijd.

Gepekelde en gevlinderde kip

Instructievideo - 03:00 min.

Pekelen

Instructievideo - 01:23 min.