bewaar
5 spices kerstfiguurtjes
5 spices kerstfiguurtjes
bewaar

5 spices kerstfiguurtjes

Dubbel leuk: decoreer de koekjes samen met je kinderen en hang daarna de mooiste koekjes met gekleurde linten in de kerstboom.

25 min. bereiden
15 min. oventijd
3 uur 5 min. wachten
8waarderingen

Ingrediënten

50 porties

350 g

tarwebloem

2 tl

bakpoeder

½ el

5 kruidenpoeder

½ tl

zout

250 g

ongezouten roomboter

175 g

fijne kristalsuiker

1

middelgroot ei

1 tl

vanillearoma

250 g

wit glazuur

½ tube

rode kleurstofstift

Dit heb je nodig

  • deegroller

  • uitsteekvormen kerst (blik)

  • bakpapier

Dubbel leuk: decoreer de koekjes samen met je kinderen en hang daarna de mooiste koekjes met gekleurde linten in de kerstboom.

Aan de slag

1

Zeef de bloem, bakpoeder, 5 spices en het zout boven een kom.

2

Doe de boter en kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 min. luchtig en romig. Mix het ei en vanillearoma erdoor. Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.

3

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijke lap (ca. 3 mm). Steek er met de uitsteekvormen 50 koekjes uit. Prik eventueel een gaatje van 4 mm in de koekjes als je ze later wilt ophangen. Leg de koekjes met steeds 2 cm afstand ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten.

4

Bak de koekjes op de bakplaten ca. 10 min. onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats. De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster.

5

Leg de zakjes glazuur 5 min. in een kom met heet water. Kneed de zakjes goed en doe de inhoud in 2 aparte bakjes. Voeg aan 1 bakje de rode kleurstof toe en roer tot een rood glazuur. Verdeel met een lepeltje het glazuur over de koekjes en strijk glad met een mes. Laat 3 uur drogen.

variatietipJe kunt naar hartenlust variëren met kleur. Voeg wat kleurstof naar keuze toe aan het witte glazuur. Of kleur het met wat cacao (bruin), bietensap (roze/rood), sinaasappelsap (licht oranje), een mespuntje kurkuma (geel) of gekleurde limonadesiroop. Versier de koekjes eventueel nog met decoratiestrooisel of -stiften (te vinden bij de bakspullen). Doe dit voordat het glazuur droog is.

bereidingstipJe kunt ook zelf glazuur maken. Klop 2 eiwitten los in een kom. Meng dit beetje bij beetje door 250 g poedersuiker, tot je een dik glazuur hebt. Het kan zijn dat je niet al het eiwit nodig hebt. Met dik glazuur kun je heel goed tekenen. Om grotere oppervlakten te glazuren, moet glazuur wat dunner zijn. Verdun een deel van het dikke (eventueel al gekleurde) glazuur met een paar druppels water.

5 spices kerstfiguurtjes

Instructievideo - 03:00 min.

Koekdoosje vouwen

Instructievideo - 00:33 min.