bewaar
Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing
Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing
bewaar

Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing

Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard!

45 min. bereiden
30 min. oventijd
24 uur wachten
37waarderingen

Ingrediënten

4 personen

3

rauwe bieten

4 tenen

knoflook

1

gedroogde laurierblaadjes

10

verse tijm

½ tl

zwarte-peperkorrels

50 g

fijne kristalsuiker

500 ml

rodewijnazijn

1 el

zout

800 ml

kraanwater

60 g

ongezouten roomboter

50 g

pompoenpitten

5

volkoren biscuits

1 tl

zout

40 g

geraspte Parmezaanse kaas

1

prei

360 g

verse roomkaas

170 g

crème fraîche

80 ml

verse slagroom

20 g

verse bieslook

1 el

verse basilicum

100 g

Blue Stilton blauwaderkaas

4

middelgrote eieren

40 g

vloeibare honing

30 g

geroosterde hazelnoten

15 g

verse basilicum

Dit heb je nodig

  • zeef

  • ramequins

  • keukenmachine

  • sateprikker

Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard!

Aan de slag

1

Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.

2

Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.

3

Verhit de oven tot 200 °C. Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.

4

Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met 1/2 tl zout in de keukenmachine. Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.

5

Doe de boter voor het beslag in een kleine pan en voeg de preiringen toe. Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden. Laat de prei afkoelen. Doe in een grote kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, 1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper.

6

Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.

7

Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. Je kan vlak voor het serveren de bietjes over de taartjes verdelen of ernaast in een schaaltje serveren.

tip

algemeenBron: Yotam Ottolenghi's Nopi

Knoflook snijden

Instructievideo - 00:57 min.

Prei wassen

Instructievideo - 00:29 min.