Gevulde patrijs
Kerst is hét feest om gevogelte te serveren.
Ingrediënten
4 personen
3 sneetjes
witbrood
5 blaadjes
verse salieblaadjes
10 plakjes
gerookt ontbijtspek
1 teen
knoflook
3 el
traditionele olijfolie
5 el
medium sherry
100 g
rozijnen
2
patrijzen van de vakslager
Dit heb je nodig
braadslee
vleesthermometer
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verwijder de korst van het brood en snijd in stukjes. Snijd de blaadjes salie, 6 plakjes spek en de knoflook fijn. Doe het brood, salie, spek, knoflook, rozijnen, 2/3 van de olie, 3 el sherry en peper in een kom. Schep om.
Vul de holtes van de patrijzen met de vulling. Bestrijk de buitenkant met de rest van de olie en de rest van de sherry. Bestrooi met peper. Bedek de borst en poten met de rest van het spek en leg de patrijzen in de braadslee met het spek naar boven. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Bak de patrijzen in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar of tot de thermometer 54 °C aangeeft. Verlaag de oventemperatuur na 25 min. naar 150 °C. Bedruip de patrijzen elke 15 min. met bakvet. Leg de patrijzen op een schaal.
Gevulde patrijs
Kerst is hét feest om gevogelte te serveren.

hoofdgerecht
4 personen
640 kcal
20 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verwijder de korst van het brood en snijd in stukjes. Snijd de blaadjes salie, 6 plakjes spek en de knoflook fijn. Doe het brood, salie, spek, knoflook, rozijnen, 2/3 van de olie, 3 el sherry en peper in een kom. Schep om.
Vul de holtes van de patrijzen met de vulling. Bestrijk de buitenkant met de rest van de olie en de rest van de sherry. Bestrooi met peper. Bedek de borst en poten met de rest van het spek en leg de patrijzen in de braadslee met het spek naar boven. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Bak de patrijzen in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar of tot de thermometer 54 °C aangeeft. Verlaag de oventemperatuur na 25 min. naar 150 °C. Bedruip de patrijzen elke 15 min. met bakvet. Leg de patrijzen op een schaal.
bereidingstip:De hoeveelheden van dit recept zijn gebaseerd op een uitgebreid kerstdiner. Mocht je alleen dit gerecht eten, dan raden we je aan om de hoeveelheden te verdubbelen.
serveertip:Lekker met aardappelwaaiers en pastinaak uit de oven en in olie gebakken salieblaadjes.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)3 sneetjes witbrood
5 blaadjes verse salieblaadjes
10 plakjes gerookt ontbijtspek
1 teen knoflook
3 el traditionele olijfolie
5 el medium sherry
100 g rozijnen
2 patrijzen van de vakslager
Dit heb je nodig
braadslee
vleesthermometer