bewaar
Gevulde patrijs
Gevulde patrijs
bewaar

Gevulde patrijs

Kerst is hét feest om gevogelte te serveren.

20 min. bereiden
45 min. oventijd
12waarderingen

Ingrediënten

4 personen

3 sneetjes

witbrood

5 blaadjes

vers salieblaadje

10 plakjes

gerookt ontbijtspek

1 teen

knoflook

3 el

traditionele olijfolie

5 el

medium sherry

100 g

rozijnen

2

patrijzen van de vakslager

Dit heb je nodig

  • braadslee

  • vleesthermometer

Kerst is hét feest om gevogelte te serveren.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2

Verwijder de korst van het brood en snijd in stukjes. Snijd de blaadjes salie, 6 plakjes spek en de knoflook fijn. Doe het brood, salie, spek, knoflook, rozijnen, 2/3 van de olie, 3 el sherry en peper in een kom. Schep om.

3

Vul de holtes van de patrijzen met de vulling. Bestrijk de buitenkant met de rest van de olie en de rest van de sherry. Bestrooi met peper. Bedek de borst en poten met de rest van het spek en leg de patrijzen in de braadslee met het spek naar boven. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Bak de patrijzen in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar of tot de thermometer 54 °C aangeeft. Verlaag de oventemperatuur na 25 min. naar 150 °C. Bedruip de patrijzen elke 15 min. met bakvet. Leg de patrijzen op een schaal.

bereidingstipDe hoeveelheden van dit recept zijn gebaseerd op een uitgebreid kerstdiner. Mocht je alleen dit gerecht eten, dan raden we je aan om de hoeveelheden te verdubbelen.

serveertipLekker met aardappelwaaiers en pastinaak uit de oven en in olie gebakken salieblaadjes.