bewaar
Gratin van aardappel, ansjovis en ui
Gratin van aardappel, ansjovis en ui
bewaar

Gratin van aardappel, ansjovis en ui

Romig gerecht met zilte ansjovis. Deze is zó op!

30 min. bereiden
1 uur oventijd
103waarderingen

Ingrediënten

4 personen

3 sneetjes

brood

600 g

ui

2 tenen

knoflook

50 g

ansjovisfilets in olie in blik

30 g

verse peterselie

1 kg

vastkokende aardappel

250 ml

verse slagroom

30 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • ovenschaal (25 x 25 cm)

Romig gerecht met zilte ansjovis. Deze is zó op!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de sneetjes brood tijdens het voorverwarmen ca. 10 min. in de oven. Snijd de uien in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de uien toe en bak 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

2

Snijd ondertussen de ansjovis en de blaadjes van de peterselie fijn. Neem de pan met de ui van het vuur en voeg de ansjovis en peterselie toe. Schil de aardappelen en schaaf in plakjes met de keukenmachine of een kaasschaaf. Verdeel de helft van de aardappelen over de ingevette ovenschaal en schep het uienmengsel erop. Dek af met de rest van de aardappelen.

3

Schenk de slagroom erover en verkruimel de geroosterde sneetjes brood erboven. Leg de boter in vlokjes erop en bak in ca. 1 uur net onder het midden van de oven goudbruin en gaar.

tip

bereidingstipMaak de gratin 1 dag van tevoren. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 30 min. afgedekt met aluminiumfolie op 150 °C.

Gratin van aardappel, ansjovis en ui

Instructievideo - 03:36 min.