Gra­tin van aard­ap­pel, an­sjo­vis en ui

Romig gerecht met zilte ansjovis. Deze is zó op!

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 620 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(101) waardeer
bijgerecht Romig gerecht met zilte ansjovis. Deze is zó op! 4 personen
3 101

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • ovenschaal (25 x 25 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de sneetjes brood tijdens het voorverwarmen ca. 10 min. in de oven. Snijd de uien in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de uien toe en bak 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Snijd ondertussen de ansjovis en de blaadjes van de peterselie fijn. Neem de pan met de ui van het vuur en voeg de ansjovis en peterselie toe. Schil de aardappelen en schaaf in plakjes met de keukenmachine of een kaasschaaf. Verdeel de helft van de aardappelen over de ingevette ovenschaal en schep het uienmengsel erop. Dek af met de rest van de aardappelen.
  3. Schenk de slagroom erover en verkruimel de geroosterde sneetjes brood erboven. Leg de boter in vlokjes erop en bak in ca. 1 uur net onder het midden van de oven goudbruin en gaar.

bereidingstip:

Maak de gratin 1 dag van tevoren. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 30 min. afgedekt met aluminiumfolie op 150 °C.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 620 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 63 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 19 g
  • natrium 590 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Gratin van aardappel, ansjovis en ui

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gra­tin van aard­ap­pel, an­sjo­vis en ui

1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
  • 3 sneetjes broden

Rooster de sneetjes brood tijdens het voorverwarmen ca. 10 min. in de oven.

3
  • 600 g uien
  • 2 tenen knoflook

Snijd de uien in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn.

4
  • 50 g ansjovisfilets in olie in blik

Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de uien toe en bak 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

5
  • 30 g verse peterselie

Snijd ondertussen de ansjovis en de blaadjes van de peterselie fijn. Neem de pan met de ui van het vuur en voeg de ansjovis en peterselie toe.

6
  • 1 kg vastkokende aardappel

Schil de aardappelen en schaaf in plakjes met de keukenmachine of een kaasschaaf.

7

Verdeel de helft van de aardappelen over de ingevette ovenschaal en schep het uienmengsel erop. Dek af met de rest van de aardappelen.

8
  • 250 ml verse slagroom

Schenk de slagroom erover en verkruimel de geroosterde sneetjes brood erboven.

9
  • 30 g ongezouten boter

Leg de boter in vlokjes erop en bak in ca. 1 uur net onder het midden van de oven goudbruin en gaar.

bereidingstip:

Maak de gratin 1 dag van tevoren. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 30 min. afgedekt met aluminiumfolie op 150 °C.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.