Aardappelbroodjes

Receptvideo

- 03:07 min.

Brood bakken met leftovers? Verrassing: gebruik gekookte aardappelen! Lekker en luchtig. Dankzij een beetje eigeel on top krijgen de broodjes een mooie gouden glans.

INGREDIËNTEN
200 g iets kruimige aardappelen
50 g roomboter + extra om in te vetten
225 ml halfvolle melk
550 g tarwebloem
2 el kristalsuiker
1 tl zout
7 g droge gist
2 witte scharreleieren (kamertemperatuur)

Keukenspullen
pureestamper
staande mixer met deeghaak
bakpapier
bakkwast

Brooddeeg maken
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 15-20 min. Gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappel met de boter en 50 ml kookvocht met de pureestamper tot een gladde puree. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de bloem, suiker, het zout en de gist in de kom van de staande mixer. Voeg de aardappelpuree, 1 ei en de melk toe en kneed in 12 min. tot een elastisch deeg.

Brooddeeg laten rijzen
Haal het deeg uit de kom en bol het op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg in een met roomboter ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.

Broodjes maken
Leg het deeg op je werkblad en druk platter. Rek het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm en snijd in 12 porties. Bol elke portie op volgens de aanwijzingen in stap 3. Draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk een beetje plat. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat afgedekt 1 tot 1 ½ uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.

 

Broodjes bakken
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Splits het overige ei, het eiwit gebruik je niet. Bestrijk de gerezen bolletjes met het eigeel en bak ze in het midden van de oven in 15-18 min. lichtbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen.