Gingerbreadhouse van Rutger bakt

Kookles

- 13:07 min.

Kleine bakkers klaar voor een koekhuisje? Bakken met Rutger dan maar! Want samen met Rutger van den Broek (van Rutger bakt) maken jij en je kinderen dit jaar een magisch mooi én lekker koekhuisje.

INGREDIËNTEN
240 g roomboter (op kamertemperatuur) 
240 g lichte basterdsuiker 
150 g keukenstroop
1½ el speculaaskruiden 
1 wit scharrelei 
½ tl zout
600 g tarwebloem + extra om te bestuiven
2 tl bakpoeder
400 g poedersuiker
60 g vloeibaar eiwit (Two Chicks)
snoep voor versieren (bijv. tum tum, dragibus, zure matten, zoute rijen)

Keukenspullen
vershoudfolie
deegroller
koekhuissjablonen* (uitgeknipt)
bakpapier
spuitzak

Deeg voor koekhuisjes maken
Meng de boter, basterdsuiker, keukenstroop, speculaaskruiden, het ei en het zout  tot een egaal mengsel. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed met je handen kort tot een deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed het deeg kort door en rol met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 4-5 mm dik.  

Vormen snijden en bakken
Leg de uitgeknipte koekhuissjablonen op het deeg. Snijd de vormen uit het deeg, rol deeg dat overblijft opnieuw uit. Leg de vormen voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 min. gaar. Laat eerst 5-10 min. afkoelen op de bakplaat en vervolgens nog verder op een rooster.  

Glazuur maken
Zeef ondertussen de poedersuiker boven een kom, voeg het eiwit toe en mix 8-10 min. met een mixer met garden tot het stijve pieken vormt als je de garden uit het glazuur omhoogtrekt. Schep het glazuur in de spuitzak en knip een ½ cm van de punt af. 

Koekhuisje maken
Plak met het glazuur de voor-, achterkant en zijmuren tegen elkaar. Gebruik iets waar de muren tegen kunnen steunen zodat ze niet omvallen, bijvoorbeeld een pak melk. Laat 30 min. drogen. Plak de 2 delen voor het dak boven op de muren. Laat ook deze ergens op steunen zodat ze niet van de muren afglijden. Laat 30 min. drogen.  
 
Koekhuisje versieren
Decoreer het huisje met de rest van het glazuur en snoepjes naar wens.