Kersttaart

Receptvideo

- 04:06 min.

Wat is Kerst zonder kersttaart? Helemaal niets! Gelukkig is deze feestelijke kersttaart geen kleintje. Hij smaakt altijd naar meer en is ideaal voor een groot gezelschap. 

INGREDIËNTEN 
475 g roomboter  
2 sinaasappels (schoongeboend)  
610 g fijne kristalsuiker  
11 middelgrote eieren  
1 blaadje gelatine  
4 takjes verse rozemarijn  
1 mespunt zout  
375 g zelfrijzend bakmeel  
400 g mascarpone  
1 el vanille-extract  

Keukenspullen 
2 springvormen (Ø 18 cm, ingevet) 
bakpapier 
satéprikker  

Sinaasappelcurd maken – deel I 
Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Maak eerst de sinaasappelcurd. Rasp de oranje schil van 1½ sinaasappel en pers de vruchten uit. Houd de overige ½ sinaasappel achter voor garneren. Doe de helft van het sinaasappelrasp, 120 ml sinaasappelsap, 100 g boter en 125 g suiker in een hittebestendige kom. Zet de kom in een pan met een laagje kokend water (de kom mag het water niet raken). Verwarm het mengsel zo (au bain-marie) tot de boter gesmolten is.  
 
Sinaasappelcurd maken – deel II 
Splits 5 eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe aan het botermengsel en roer goed. Zet de kom terug op de pan met water en blijf al roerend, au bain-marie, verwarmen tot het mengsel dikker wordt, dit duurt 20 min. Test of de curd goed is door een spatel in het mengsel te dopen. Haal de spatel uit de pan en trek met je vinger een streep door de curd. Als de curd niet terugloopt, is hij goed. Verwarm de curd anders langer en test opnieuw. Laat niet koken. Haal de sinaasappelcurd van het vuur en giet door een zeef.  
 
Sinaasappelcurd maken – deel III 
Laat het blaadje gelatine ondertussen 5 min. weken in koud water. Knijp de gelatine uit en laat het al roerend oplossen in de warme curd. Voeg 1 takje rozemarijn toe en laat afkoelen.  
 
Cakebeslag maken 
Verwarm de oven voor op 165 °C. Bekleed de bodems en randen van de springvormen strak met bakpapier. Klop met een handmixer de rest van de boter met 375 g suiker in 5 min. luchtig. Voeg al kloppend één voor één de overige eieren toe, klop na elk ei goed door. Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel toe en mix in 2 min. tot een beslag.  
 
Cake bakken 
Verdeel het beslag over de springvormen, strijk glad en bak ca. 60-65 min. in de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cakes. Als deze er schoon en droog uitkomt, zijn de cakes gaar. Laat de cakes in 1 uur helemaal afkoelen.   
 
Mascarpone kloppen 
Klop ondertussen de mascarpone met 100 g suiker met de handmixer luchtig. Roer de rest van het sinaasappelrasp en vanille-extract erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast.   
 
Kersttaart maken 
Snijd de bolle bovenkanten van de cakes eraf zodat de cakes overal gelijkmatig dik zijn. Snijd de cakes met een groot scherp mes overlangs doormidden zodat je 4 gelijke cakelagen hebt. Haal het takje rozemarijn uit de curd. Leg 1 cakelaag op een taartplateau of mooi bord en besmeer met 1/3 van de sinaasappelcurd. Dek af met de tweede cakelaag en besmeer weer met 1/3 van de curd. Herhaal met de derde cakelaag en de rest van de curd. Dek af met de vierde cakelaag.  

Kersttaart versieren 
Bestrijk de cake rondom met het mascarpone-vanillemengsel. Snijd de achtergehouden ½ sinaasappel in hele dunne plakken, halveer de helft van de plakken. Versier de taart rondom met halve plakken sinaasappel en leg de hele plakken bovenop. Haal de rest van de takjes rozemarijn door water en bestrooi ze rondom met de rest van de suiker. Leg de takjes op de taart.  

Serveertip Maak de taart eventueel af met wat takjes aalbessen.  

Variatietip Ook lekker met bloedsinaasappels in plaats van sinaasappels.