Gegrilde prei met mosterd-vinaigrette

Receptvideo

- 00:32 min.

Gegrilde prei van de BBQ? Jazeker, heerlijk als BBQ-bijgerecht! Deze vegetarische smaakmaker wordt zacht, zoet en sappig als je ‘m lekker lang op de barbecue laat liggen. Doordat je de buitenkant van de prei helemaal zwart laat worden, hoef je niet te gissen of het lang genoeg gegrild is. Preitje!

INGREDIËNTEN
10 preien van ongeveer gelijke grootte
1 sjalot
1/2 bakje tijm (à 15 g)
1 el fijne dijonmosterd
1/2 el honing
2 el wittewijnazijn
4 el zonnebloemolie

Keukenspullen 
barbecue

Groente op de BBQ
Steek de barbecue aan. Snijd de onderste 1/2 cm van de preien en het bovenste, donkergroene deel eraf, was ze goed – ook tussen de bladeren – onder koud stromend water en laat uitlekken. Leg de preien op de barbecue en laat ze in ca. 30-40 min. helemaal zwart worden. Keer regelmatig.

Vinaigrette maken
Snipper ondertussen de sjalot. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd ze fijn. Klop met een garde de mosterd en honing los met de azijn. Giet al kloppend de olie er geleidelijk bij. Roer de sjalot en tijm erdoor. Breng royaal op smaak met peper en zout.

Gegrilde prei serveren
Laat de preien iets afkoelen. Halveer ze in de lengte en verwijder de buitenste, geblakerde bladen. Schenk de mosterd-vinaigrette over de preien en serveer.

TIP
Dit kan ook in een grillpan. Verhit de grillpan tot gloeiend heet. Bestrijk de preien met behulp van een bakkwastje met 2 el olie. Leg de preien, eventueel in delen, in de grillpan en gril ze op middelhoog vuur afhankelijk van de dikte in ca. 22-25 min. geblakerd en gaar. Keer ze regelmatig en duw er met een spatel op zodat ze goed grillen.