Beenham met glaze van mosterd en kruidnagel

Receptvideo

- 00:40 min.

Beenham uit de oven is een klassieker die niet mag missen bij een feestelijke gelegenheid. Kerst, bijvoorbeeld. Zet het gerecht op tafel en snijd ‘m daar aan. Of laat ieder zijn eigen plakje snijden. Deze beenham bestrijk je met een smaakvolle kruidnagel-glaze. Daar blijft nog wat van over in de ovenschaal zodra de beenham klaar is. Gooi dat niet weg, maar giet het over het vlees. Heerlijk! 

INGREDIËNTEN
1 tl gemalen kruidnagel
4 el grofgemalen Zaanse mosterd
4 el donkere basterdsuiker
4 el appelstroop
1 beenham naturel (AH Excellent Feestassortiment, ca. 1.3 kg, op kamertemperatuur)
25 g roomboter
150 ml appelsap

KEUKENSPULLEN
ovenschaal (20 x 30 cm)

Beenham uit de oven maken
Verwarm de oven voor op 150 °C. Meng voor de glaze de kruidnagel, mosterd, suiker en appelstroop. Leg de beenham in de ovenschaal (de honing-mosterdsaus uit de verpakking wordt niet gebruikt). Bestrijk het vlees rondom met 1/5 van de glaze. Doe de boter in de ovenschaal en schenk het appelsap erbij. Bak de beenham 75 min. onder in de oven. Neem het vlees elke 15 min. uit de oven en bestrijk rondom met de glaze.

Beenham serveren
Neem het vlees uit de ovenschaal en laat losjes afgedekt 15 min. rusten. Snijd het vlees aan tafel in plakken en server met de glaze uit de ovenschaal.

TIP
Heb je vlees over? Snijd de beenham in dunne plakken en verwarm op laag vuur in een koekenpan. Serveer op een broodje met wat van de honingmosterdsaus uit de verpakking van de beenham.